De Boer is mentor van vijf toptalenten bij Ajax: 'Ik vind hem een heel goede'

De Boer is mentor van vijf toptalenten bij Ajax: 'Ik vind hem een heel goede'

18 november - 13:32
28

Ronald de Boer is binnen de jeugdopleiding van Ajax onder meer actief als mentor van 'vijf toptalenten'. De oud-international vertelt bij Inside Ajax over zijn werkzaamheden op jeugdcomplex De Toekomst.

"Ik ben skillcoach en mentor van vijf toptalenten", begint De Boer. "Er zitten leuke talenten tussen. Ik vind Mark Verkuijl een hele goede. Hij is echt een spil, heeft de agressiviteit en denkt aan het teambelang", zegt hij over de zeventienjarige middenvelder van Ajax O18. In dat team speelt ook Damián van der Vaart. "Je moet wapens in je bezit hebben en dat heeft Damián. Het is een vereiste om een bepaald wapen te hebben."

Zelf doorliep De Boer ook de jeugdopleiding van Ajax. Hij weet als geen ander hoe groot de stap is naar het eerste elftal, waar hij spelers als Jan Wouters tegen kwam. "Het was een keiharde leerschool. Daar moest je echt geen dolletje mee plegen. Als je die door de benen ging spelen, dan ging het tekeer. Echt zagen. Ik heb dingen gezien die nu echt niet meer zouden kunnen. Nu zou hij naar de kant worden geroepen en twee weken bij het tweede elftal gaan spelen."

De Boer speelde onder meer onder Louis van Gaal, met wie hij zelfs regelmatig mee reed naar de club. "Dan heb je al een soort band. Je praat over voetbal. We hebben vele uren in de auto gezeten. Hij heeft het imagineren erin gebracht, het al bezig zijn met de wedstrijd. Hij wist in de jeugd al wie er jarig was, maar ook als iemands moeder of kinderen jarig waren."

Naast Van Gaal maakte ook Johan Cruijff indruk op de voormalig middenvelder. Het was de eeuwige nummer veertien die hem liet debuteren. "Hij is zo groots, maar toch ook zo normaal gebleven. Hij was altijd bereikbaar en had geen sterallures. Ik ben hem dankbaar dat ik mijn debuut mocht maken. Daarna moest ik bij hem op het kantoortje komen en toen zei hij: er zullen nu veel mensen wat van je willen. Kledingmerken als Adidas en Nike wilden jongens toen al een beetje binden. Hij zei: Ronald, waar het om gaat, is dat je schoenen heb die lekker zitten. Kies niet voor een merk omdat je 5000 gulden krijgt."