Financieel directeur van PSV: Wij nemen een gecalculeerd risico

Financieel directeur van PSV: "Wij nemen een gecalculeerd risico"

18 november - 14:22
130

PSV-directeur Jaap van Baar verdedigt de komst van spelers als Jerdy Schouten, Noa Lang, Ricardo Pepi en Hirving Lozano tijdens de afgelopen transferzomer. Volgens de financiële man van de Eindhovenaren neemt de club een 'gecalculeerd risico'.

Over de financiële situatie van PSV is vaak het nodige te doen, ziet Van Baar. "Ik denk dat niet goed duidelijk is dat wij afgelopen seizoen veel financiële ballast uit het verleden hebben opgelost", zegt hij tegen Voetbal International. "Romero, Bruma, Max en Baumgartl zaten allemaal hoog in de afschrijving en waren geen onderdeel meer van de A-selectie. En we hebben geen directe vervangers gekocht voor Gakpo en Madueke."

"Als wij in januari Noa Lang hadden gehaald, had niemand daarvan opgekeken", vervolgt Van Baar. "Haal je hem zes maanden later, na dertien miljoen winst, dan vraagt iedereen: Waar betaal je dat van?" Opvallend genoeg is de selectie van Peter Bosz qua transferkosten goedkoper dan de teams van voorgangers Roger Schmidt en Ruud van Nistelrooij, maar ook dan de selectie van Feyenoord.

Spelers als Schouten, Lozano en Lang strijken wel een flink salaris op, maar de financieel directeur wijst op het extra Champions League-ticket in de Eredivisie. De kans dat het geld uit het miljardenbal binnenstroomt, werd daarmee een stuk groter. "Verder stijgen de komende jaren de UEFA-premies en de Nederlandse mediagelden. Wij nemen een gecalculeerd risico. Ook gezien de stille reserves in onze selectie, denken wij dat onze uitgaven ook zonder Champions League te behappen zijn."

PSV zeilt al jaren scherp aan de wind. "De omzet is groeiende, het operationele verlies is dit seizoen omgebogen dankzij de deelname aan de Champions League, de afschrijvingen zijn verlaagd en het eigen vermogen is stijgende. Het is niet zo dat we de polonaise lopen omdat we er financieel geweldig voorstaan, maar een onvoldoende is wel weer een voldoende geworden."