Van der Vaart: 'Ik was beetje teleurgesteld, hij maakte veel fouten'

Van der Vaart: 'Ik was beetje teleurgesteld, hij maakte veel fouten'

19 november - 08:25
50

Jerdy Schouten kon zaterdag geen potten breken tijdens het EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal met Ierland. Zijn PSV-teamgenoot Joey Veerman maakte juist wel indruk, zo oordelen NOS-analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk.

"Ik was een beetje teleurgesteld", begint Van der Vaart over het optreden van Schouten. "Ik vond dat hij heel veel fouten maakte aan de bal. Hij had ook wel goede momenten, maar ook veel balverlies. Het is allemaal nieuw voor hem. Je zag hem heel simpele ballen snel spelen en uit schieten. Normaal maakt hij die fouten niet. Ik vond hem niet heel geweldig spelen."

Van Hooijdonk vreest dat Schouten zichzelf geen goede dienst heeft bewezen in zijn tweede interland. "Er is veel concurrentie. Vooraf zei ik nog: waar hij het verschil in maakt, is dat zijn passnauwkeurigheid hoger is bij PSV dan die van Mats Wieffer bij Feyenoord. Maar daar hebben we helemaal niks van teruggezien, dat is jammer. Ik denk dat ook Koeman had gehoopt dat Schouten een geweldige indruk zou achterlaten en de vorm van PSV zou doortrekken bij het Nederlands elftal. Dat is niet gebeurd. En je kunt spelers niet beoordelen op basis van de komende wedstrijd tegen Gibraltar."

Waar Schouten teleurstelde, viel PSV-collega Joey Veerman sterk in. "Hij had meteen twee à drie ballen over de verdediging, die gewoon op maat zijn. In zulke wedstrijden heb je dat echt nodig", stelt Van der Vaart. "Dan open je een verdediging. Veerman kan dat als geen ander. Ik heb ook weleens kritiek op hem: 'kan hij het ook op het allerhoogste niveau?' Maar tegen Frankrijk vond ik hem al best wel goed spelen, dus dat zit er echt aan te komen."

Van der Vaart blijft er wel bij dat de Volendammer geen goede aanvulling zou zijn op Frenkie de Jong. "Maar als Frenkie niet speelt, zou ik hem altijd opstellen."