Nederlandse hoofdscout Newcastle: 'Feyenoord, PSV en Ajax wisten dat ik vrij was'

Nederlandse hoofdscout Newcastle: 'Feyenoord, PSV en Ajax wisten dat ik vrij was'

19 november - 15:05
31

Marcel Bout denkt dat hij Erik ten Hag met raad en daad had kunnen bijstaan bij Manchester United. De Premier League-grootmacht besloot echter afscheid te nemen van de 61-jarige Nederlandse scout.

Bout werkte onder meer bij Bayern München en Oranje onder Louis van Gaal, voordat hij de ex-bondscoach in 2014 volgde naar Manchester United. Ook na diens vertrek bleef de scout aan op Old Trafford. Tot hij in de zomer van 2022 plots weg moest. "Ik had voor Ten Hag een ideale gids kunnen zijn binnen de club", zegt hij daarover in het Algemeen Dagblad.

"Maar Manchester United is naast een fantastische club ook een moeilijke club", vervolgt Bout. "Alles is er politiek en commercieel gedreven. Mijn ontslag was een politiek ontslag. Een invloedrijk Nederlands blok, dat zag niet iedereen zitten", laat hij weten. "Ik ben kritisch geweest, intern. Een grote ergernis waren de lange lijnen binnen United om tot beslissingen te komen over interessante spelers. Bij andere Europese topclubs lopen inmiddels toppers die wij met de scoutingstaf al vroeg hadden gezien."

Bout maakte zich bij Manchester United ook sterk voor een samenwerking met Ajax. "Ik zei tegen Ed Woodward: ‘Edwin van der Sar heeft hier gespeeld, maak via hem nou een brug naar Ajax'. De 17-jarige Matthijs de Ligt speelde bij Ajax in de opleiding, later kwam Frenkie de Jong naar Ajax. 'Zorg dat je als United al vroeg een deal maakt over dit soort talenten, en dan kun je ze altijd nog een tijdje laten rijpen in Nederland', zei ik." Zover kwam het niet. "Omdat er zo veel krachten spelen binnen United, kom je niet óf veel te laat tot beslissingen. Dat is toch zonde? Mijn ontslag heeft me bijzonder boos gemaakt."

Bout is inmiddels baas van de wereldwijde scouting bij Newcastle United. Opvallend genoeg klopten de Nederlandse topclubs niet aan. Het is gissen naar de reden. "Je zou het de clubs moeten vragen. Ik ken de reden niet. Feyenoord, Ajax, PSV, AZ: de top vier wist dat ik vrij was na Manchester United, maar ik heb één telefoontje gekregen. Van Wim Jonk. Namens FC Volendam."