De neuspleisters van Trauner en Gimenez: 'Geen meerwaarde voor topsporters'

De neuspleisters van Trauner en Gimenez: 'Geen meerwaarde voor topsporters'

19 november - 17:49 Laatste update: 17:54
108

Is de neuspleister die onder anderen Gernot Trauner en Santiago Gimenez gebruiken echt zinvol of lijkt er sprake te zijn van een zogenaamd 'placebo-effect'? In het Algemeen Dagblad legt KNO-arts Mark Friebel de kwestie onder de loep.

In de neuspleisters die Trauner en Gimenez gebruiken zit een stalen stripje die, wanneer je de pleister op je neus plakt, je neusvleugels omhoog trekt. "Eigenlijk zet je met de pleister je neus volledig open", legt Friebel uit. De neusdoorgang wordt er inderdaad ruimer van en dat is ook meetbaar, stelt de KNO-arts. "Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het zuurstofgehalte hoger wordt of blijft en topsporters daardoor beter kunnen presteren."

Volgens Friebel kiezen sommige sporters ervoor omdat ze bijvoorbeeld het gevoel hebben dat hun neus verstopt zit, maar een 'meerwaarde' van zo'n pleister ziet de KNO-arts niet. Hij spreekt dan ook van een placebo-effect. "Als je zelf maar gelooft dat een hulpmiddel echt helpt, of je nu twee verschillende sokken aandoet of een pleister op je neus plakt, dan werkt het."

Trauner gaf eerder al aan dat hij de pleister om die reden draagt. Na een verkoudheid begon de verdediger van Feyenoord met het dragen van de pleisters en sindsdien draagt hij ze elke wedstrijd. "Natuurlijk kan ik ook zonder, ik train ook niet met zo'n ding op mijn neus."