Ajax in verlegenheid: 'gewelddadige ultras' belangrijkste reden voor Fransen

Ajax in verlegenheid: 'gewelddadige ultras' belangrijkste reden voor Fransen

20 november - 08:02
92

Ajax mist over anderhalve week de steun van de eigen supporters in de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Marseille. De beslissing blijkt niét alleen 'voor hun eigen veiligheid' te zijn genomen, zoals de Amsterdamse club vorige week wel communiceerde.

Volgens stadszender AT5 kiezen de Franse autoriteiten voornamelijk eieren voor hun geld vanwege het 'gewelddadige gedrag' dat onder Ajax-supporters 'zeer vaak' voor zou komen. 'De meeste ultra's zijn gegroepeerd onder de naam F-side, een groep die in Nederland en Europa bekendstaat als een van de gewelddadigste van het land', schrijven de Fransen in een verklaring.

Daarbij worden de ongeregeldheden rond de heenwedstrijd in Amsterdam, het uitduel met Brighton en de gestaakte Klassieker tegen Feyenoord aangehaald. De angst voor escalatie in Marseille, waar zo'n 2000 Ajax-fans werden verwacht, wordt ook gevoed door de aanhang van AEK Athene. Griekse hooligans leven op gespannen voet met die van Ajax en hebben juist een vriendschappelijke band met de Fransen.

Ajax communiceerde vorige week alleen het verhoogde terroristische dreigingsniveau en de beperkte politiecapaciteit als redenen voor het weren van uitsupporters. De Amsterdammers willen niet specifiek ingaan op vragen van AT5, maar: "Wij vinden het natuurlijk vervelend dat onze fans niet welkom zijn om de wedstrijd bij te wonen en dus onze ploeg niet kunnen steunen. we hebben begrip voor de situatie daar."