Kuyt wijst 'ruwe diamant' van Oranje aan: 'Kan heel belangrijk worden op EK'

Kuyt wijst 'ruwe diamant' van Oranje aan: 'Kan heel belangrijk worden op EK'

20 november - 21:02 Laatste update: 21:10
52

Dirk Kuyt denkt dat Brian Brobbey zomaar een belangrijke rol kan gaan vertolken op het EK van volgend jaar in Duitsland. De oud-international ziet in de Ajax-spits een 'ruwe diamant'. 

Kuyt is, mede vanwege de huidige ziekenboeg (waarin onder anderen Memphis Depay bivakkeert), van mening dat er in de spits bij Oranje te weinig concurrentie is. Voorlopig krijgt Wout Weghorst het vertrouwen van bondscoach Ronald Koeman. Kuyt denkt echter dat Brobbey, mits hij fit is, op het EK in Duitsland wel eens hoge ogen kan gaan gooien. "Als Weghorst dan de hete adem van Depay en Brobbey in zijn nek voelt, dan zal dat hem alleen maar helpen nóg scherper te worden. Ik denk daarbij dat Brobbey, die ik al ken vanuit mijn tijd als trainer van Feyenoord Onder 19, weleens heel belangrijk kan worden op het toernooi in Duitsland", vertelt Kuyt aan De Telegraaf. 

De oud-speler van onder meer Feyenoord en Liverpool is zeer lovend over de Ajax-spits, die onlangs tijdens het uitduel met Griekenland zijn debuut maakte voor het Nederlands elftal. "Hij is in mijn ogen een ruwe diamant die de absolute top kan halen. Door een ongelukkige keuze te vroeg naar het buitenland (RB Leipzig, red.) te gaan, heeft Brian al veel meegemaakt. Ik hoop dat hij al zijn ervaringen – ook de huidige negatieve bij Ajax – kan omzetten in een grote drive. Dan ben ik nog positiever gestemd over het komende EK."

Het Nederlands elftal sluit de EK-kwalificatie dinsdagavond af met een wedstrijd tegen voetbaldwerg Gibraltar. Een overwinning lijkt haast een formaliteit, maar de wedstrijd is wel heel belangrijk, aldus Kuyt. "Hoe meer positivisme je creëert, des te zelfverzekerder ga je in maart verder."