Van Basten en Van der Vaart kraken Oranje: 'Er zit 50.000 man, hè?'

Van Basten en Van der Vaart kraken Oranje: 'Er zit 50.000 man, hè?'

20 november - 21:25
37

Marco van Basten heeft met weinig plezier naar het Nederlands elftal gekeken tegen Ierland (1-0). San Marco en Rafael van der Vaart vinden dat Oranje voor weinig vermaak zorgt.

"Ze hebben gewonnen, maar het voetbal is niet leuk om naar te kijken", stelt Van Basten in het Ziggo Sport-programma Rondo. "Het is allemaal erg traag. Het tempo is laag. Achteruit bij de keeper, dan naar de back toe. Maar als achterhoedespeler moet je ook een connectie hebben met de voorhoedepelers. Die zagen heel snel dat ze één-op-één kwamen te staan. Dan moet je de diepte zoeken."

De aanvallers - Wout Weghorst, Cody Gakpo en Xavi Simons - waren te afwezig, meent Van Basten. "Die spitsen moeten zeggen: Speel hem op mij! Je moet vrijlopen en zorgen dat je aanspeelbaar bent. De verdedigers moeten naar voren kijken. Op het moment dat je dat met elkaar afspreekt, krijg je niet zulke saaie toestanden. Er wordt geen initiatief genomen, niet dat je voorwaarts snel iets doet. Het is allemaal langzaam, bekeken... Dan schiet het niet op."

Van der Vaart is het roerend met Van Basten eens. De oud-middenvelder vindt dat Oranje het aan diens stand verplicht is om met hogere cijfers van Ierland te winnen. "Je maakt een ideale goal en dan denk je toch: erop en erover. Ierland was zo'n slecht elftal. Er zit 50.000 man hè? Dan ben je het toch ook verplicht."