Bijval voor gefrustreerde Koeman: 'Op- en aanmerkingen behoren tot de privacy'

Bijval voor gefrustreerde Koeman: 'Op- en aanmerkingen behoren tot de privacy'

21 november - 07:45 Laatste update: 07:45
18

Kees Jansma begrijpt dat bondscoach Ronald Koeman niet te spreken is over het feit dat hij tegen Ierland (1-0) van dicht bij gefilmd werd. Uitspraken van de keuzeheer werden opgevangen en uitgemeten in de media.

Tijdens de wedstrijd ving een camera op dat Koeman zich stoorde aan zijn aanvallers. "Kijk nou hoe ze staan", zei hij onder meer. Na afloop van het duel met Ierland uitte hij zijn frustratie. "Het slaat nergens op dat er een camera negentig minuten lang bijna tegen je wang aan zit. Ik vind dat dit niet kan."

Jansma, voormalig journalist en perschef van Oranje, mengt zich in de discussie. "Ik begrijp beide partijen", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "Het is gebruikelijk dat met camera's ingezoomd wordt. Maar gesprekken van een op de bank actieve coach, die daar oordeelt en veroordeelt, zouden naar mijn mening beschermd moeten worden. Dan moet je het geluid weglaten."

Jansma ziet zijn leeftijd (76) ook meespelen in zijn oordeel. "Het inzoomen op gezichten en daarmee de emotie in de huiskamer krijgen, is van deze tijd. Dat behoort tot op zekere hoogte tot topsport. Maar op- en aanmerkingen van een trainer behoren tot de privacy. Het kan niet de bedoeling zijn dat een trainer op de bank niet meer vrijuit kan praten. Daar bevindt hij zich tijdens de wedstrijd in de emotie. Het geluid bij dat spanningsveld op tv laten horen, gaat mij net iets te ver."