Geen groepsfase meer: zo ziet nieuwe Champions League er vanaf volgend seizoen uit

Geen groepsfase meer: zo ziet nieuwe Champions League er vanaf volgend seizoen uit

21 november - 12:10 Laatste update: 12:12
120

Het huidige Champions League-seizoen is, in de vorm zoals we die kennen, nog in volle gang, maar toch gaan er op korte termijn grote zaken veranderen in het miljardenbal. Vanaf volgend seizoen maakt de groepsfase plaats voor een nieuw format. Wat gaat er allemaal veranderen en wat betekent dit voor de Nederlandse clubs? VoetbalPrimeur zoekt het voor je uit.

De huidige Champions League kent 32 deelnemers, die worden verdeeld over acht groepen van vier teams. De nummers één en twee uit iedere poule gaan door naar de knock-outfase, de nummers drie gaan verplaatsen zich naar de Europa League en de nummers vier zijn uitgeschakeld. Vanaf het seizoen 2024/25 gaat dit echter drastisch veranderen.

Hoe ziet de nieuwe opzet van de Champions League eruit?

De UEFA heeft er dus voor gekozen om een nieuw Champions League-format op te zetten. De groepsfase zal daardoor plaatsmaken voor één grote ranglijst. Daardoor zullen 36 teams gaan deelnemen, in plaats van 32. Die extra Champions League-tickets gaan naar de nummer vijf op de coëfficiëntenranglijst, een team uit de voorrondes en naar de twee landen die het best presteerden in één seizoen op de coëfficiëntenlijst.

In deze nieuwe eerste fase van het toernooi zal elk team acht duels spelen, tegen allemaal verschillende clubs. Via een loting wordt bepaald welke tegenstanders een team treft, al wordt de gebruikelijke potindeling daar wel voor gebruikt. Na de eerste fase volgt nog een play-offronde. Vanaf de achtste finales, die daarna op de planning staan, blijft de Champions League onveranderd. De hervormingen zijn dus alleen merkbaar in de eerste fase van het seizoen.

Een voorbeeld: PSV wordt kampioen van Nederland en zit in Pot 1 van de Champions League. Bij de loting zullen de Eindhovenaren gekoppeld worden aan een ander team uit Pot 1, twee teams uit Pot 2, twee teams uit Pot 3 en twee teams uit Pot 4. Tegen al die teams speelt PSV een enkele wedstrijd, in plaats van twee. De loting bepaalt tegen welke tegenstanders de Eindhovenaren uit en thuis spelen.

Als PSV na deze duels bij de beste acht ploegen hoort op de grote Champions League-ranglijst, dan gaat het direct naar de achtste finale. Als PSV bij de nummers 9 tot en met 24 hoort, zal het in een extra tweeluik (de play-offs) strijden om een ticket voor de achtste finale. Als PSV bij de onderste twaalf ploegen eindigt, is het direct uitgeschakeld.

Wat betekent dit voor de Nederlandse clubs?

Voor Nederland heeft deze veranderingen voor- en nadelen. Mochten 'we' de vijfde plek overnemen van Frankrijk op de coëfficiëntenlijst (wat lastig lijkt te worden), dan mogen daardoor drie clubs direct naar het miljardenbal, in plaats van de twee teams die de nummer vijf nu direct mag afleveren. Daarnaast kan Nederland een extra Champions League-ticket in de wacht slepen via de coëfficiënten, als de Eredivisie-clubs één jaar uitzonderlijk presteren in Europa. Ook zullen deelnemende teams door de nieuwe opzet flink meer gaan verdienen in het miljardenbal.

Nadeel is echter dat Eredivisie-clubs niet meer naar de Europa League kunnen, als ze zich kwalificeren voor de Champions League. De Europa League bleek in de afgelopen jaren een welkome ontsnappingsroute voor de Nederlandse CL-deelnemers. Ook zorgt het nieuwe Champions League-format voor nóg meer wedstrijden op de speelkalender.