Advocaat: 'Wat Kroos kan, kan Veerman ook'

'Veerman is een geweldig speler, hij kan ook wat Kroos kan. Echt waar'

3 juli om 13:28
Laatste update: 3 juli om 14:22

Dick Advocaat heeft nog altijd het volste vertrouwen in Joey Veerman. De spelmaker beleeft tot dusver een ongelukkig EK namens Nederland, maar de Kleine Generaal vergelijkt hem nog altijd met Toni Kroos.

Veerman stelde teleur tegen Polen en viel tegen Oostenrijk helemaal door de mand, waarna hij al na 34 minuten werd gewisseld. In het duel met Roemenië in de achtste finales mocht de PSV'er desondanks invallen en toonde hij beterschap. "Ik vind Veerman een geweldige speler", stelt Advocaat bij Vandaag Inside. De ervaren trainer denkt dat Veerman ‘het allerhoogste niveau’ aankan. "Als je Kroos ziet spelen, dat moet hij ook kunnen. Echt waar."

Die vergelijking gaat er niet in bij tafelgenoot René van der Gijp, die de handen voor het gezicht slaat. "Kroos is Europese top. Ik vind Kroos echt een geweldenaar." Advocaat blijft achter zijn woorden staan. "Ja, maar deze jongen is 24 of 25, Kroos is 36 (34, red.). Het zit er bij Veerman wel in, met zijn passing. Je ziet toch hoe Kroos speelt? Kroos duikt terug naar de achterhoede, daar is hij altijd vrij, en dan weet hij wel waar de bal heen moet. Veerman speelt bij PSV precies hetzelfde. Waarom zou Veerman het hoogste niveau niet kunnen?"

Johan Derksen stipt een belangrijk verbeterpunt aan voor Veerman. "Bij balverlies wordt het hele elftal kwetsbaar, want Veerman laat ze links en rechts achter zich langs lopen." Advocaat deelt die kritiek. "Daar zou hij iets meer aandacht aan moeten besteden, maar qua passing heeft hij bij PSV geweldig gespeeld.”