Derksen pleit voor wijziging in Oranje-defensie: 'Hij kan zich herstellen'

Derksen pleit voor opvallende wissel bij Oranje: 'Ik vind hem veel beter'

10 juli om 17:05

Tegen Roemenië en Turkije trad het Nederlands elftal voor het eerst dit toernooi twee keer achter elkaar aan met dezelfde basiself en twee keer werd er gewonnen. Desondanks zou Johan Derksen de startopstelling van Oranje op één positie wijzigen richting de halve eindstrijd tegen Engeland: Micky van de Ven moet volgens hem starten in plaats van Nathan Aké.

Presentator Wilfred Genee komt in Vandaag Inside Oranje met de suggestie om Micky van de Ven in de basis te laten starten, een suggestie waar Derksen zich volledig in kan vinden. "Ik vind Van de Ven beter dan Aké. Hij kan zich ook herstellen, maar als iemand Aké voorbij is, dan haalt hij hem niet meer in. Van de Ven kan dat wel op pure snelheid."

Hélène Hendriks merkt op dat Nathan Aké reserve-aanvoerder is en vermoedelijk niet snel naar de kant zal worden gehaald. "Die haal je er niet zomaar uit." Aké is bovendien al het gehele EK basisspeler, met de kanttekening dat hij in vier van de vijf wedstrijden gewisseld werd. Telkens kwam Van de Ven binnen de lijnen als zijn vervanger.

Hendriks vindt dat Donyell Malen erin zou moeten komen voor Xavi Simons, maar dat ziet René van der Gijp niet gebeuren. "Als Steven Bergwijn fit is, dan speelt hij en als hij een pijntje heeft dan zet Koeman Malen erin. Je weet hoe Koeman is. Die zei laatst nog dat Bergwijn hem altijd gesteund en geholpen heeft."

MATCHDAY! Beluister hieronder de nieuwste Oranjekantine vanuit Dortmund: