Willem II stunt tegen ondermaats Ajax

30-08-2008 22:39

Ajax liet tijdens het eerste optreden in de competitie allesbehalve zien waarom het na vijf jaar weer eens aanspraak op de landstitel wil maken. De nieuwe trainer Marco van Basten spendeerde deze zomer voor een slordige 30 miljoen op de transfermarkt. Deze forse investeringen leidden in Tilburg nog niet tot goed, laat staan mooi voetbal.

Van Basten gunde drie van de vijf aanwinsten een basisplaats. Miralem Sulejmani, de aanvaller van 16 miljoen euro, vormde met Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez het aanvalstrio van Ajax. Evander Sno verving de geblesseerde Gabri op het middenveld, dat verder bestond uit Rasmus Lindgren en Urby Emanuelson. Oleguer acteerde met Bruno Silva, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en doelman Maarten Stekelenburg in de defensie.

Dario Cvitianich en Ismail Aissati, de overige twee nieuwelingen bij Ajax, begonnen op de bank. De laatstgenoemde van PSV overgekomen speler maakte geen deel uit van de basisformatie omdat Van Basten zijn ploeg zonder aanvallende middenvelder liet spelen. De oud-spits koos tijdens zijn eerste jaren als bondscoach van het Nederlands elftal ook zelden voor een zogeheten nummer tien.

Van Basten zag echter ook dat Ajax met de gehanteerde speelwijze nauwelijks in staat was de drie spitsen gevaarlijk voor het doel van Willem II te brengen. De spelopbouw was slecht verzorgd. Vooral Vermaelen en Vertonghen grossierden in foutieve lange trappen.

Doelman Maikel Aerts van de thuisploeg beleefde voor rust slechts drie benauwde momenten. Hij redde in de 22e minuut bekwaam op een schot van Huntelaar en had in de 42e minuut geluk dat Suarez in vrijstaande positie naast schoot.

Dat Ajax toch op met een voorsprong begon aan de tweede helft, was te danken aan een prachtige actie van Sulejmani. De Serviër knalde de bal in de 23e minuut met zijn linkervoet in de bovenhoek: 0-1. Ajax verspeelde de voorsprong vlak na rust, toen Willem II de eerste doelkans tot de gelijkmaker promoveerde. Frank Demouge was na een hoekschop van Said Boutahar eerder bij de bal dan Vermaelen en passeerde doelman Stekelenburg met het hoofd: 1-1.

Willem II kwam in de 65e minuut op voorsprong nadat de ervaren Oleguer tot twee keer toe er niet in slaagde de bal weg te trappen. Mehmet Akgün (foto) profiteerde dankbaar en liet Stekelenburg voor de tweede keer kansloos: 1-2.

Trainer Van Basten reageerde direct en wijzigde zijn ploeg op drie plaatsen. Cvitanich mocht Sulejmani aflossen. Hij wisselde ook Emanuelson voor de andere middenvelder Jeffrey Sarpong. Verdediger Gregory van der Wiel verving rechtsback Silva. Van Basten hield de aanvallende middenvelders Aissati en Siem de Jong echter op de bank.

Ajax ging ook niet aanvallender voetballen door de wissels. Slechts Suarez was nog een keer dichtbij de gelijkmaker. Doelman Aerts stelde de zege voor zijn ploeg echter met een fraaie ingreep veilig. Alsof het leed bij Ajax al niet groot genoeg was, kreeg Sno in de slotfase nog de rode kaart. Scheidsrechter Pieter Vink was van mening dat de middenvelder Akgün met een elleboog velde.