Excelsior nieuwe koploper Jupiler League

06-09-2008 00:16

Excelsior dankte de overwinning aan een treffer van invaller Robert Braber, een kwartier voor tijd. De degradant uit de eredivisie gaat volgende week op bezoek bij FC Emmen, dat de kansen op de periodetitel vrijdag zag verdwijnen door een nederlaag bij TOP Oss (2-1). De ploeg uit Oss ontvangt over een week de naaste concurrent van Excelsior, FC Zwolle.

Excelsior beschikt over de beste papieren in de spannende strijd om de eerste periodetitel in de Jupiler League. De Rotterdammers wonnen vrijdag in eigen huis met 1-0 van RBC Roosendaal en staan na vijf wedstrijden bovenaan met twaalf punten. FC Zwolle zit de ploeg van trainer Ton Lokhoff op de hielen met elf punten. Zwolle nam na rust afstand van Telstar: 3-0.

SC Cambuur - FC Den Bosch 0-3
SC Cambuur Leeuwarden stelde na de 6-2 thuiszege tegen FC Emmen in eigen huis teleur. De Leeuwarders creërden voldoende kansen, maar kregen van de gasten uit Den Bosch een lesje in effectiviteit. De Bosschenaren kwamen vroeg in de wedstrijd op 1-0 door een afstandsschot van Koen van der Biezen. Cambuur zette vervolgens aan, maar kreeg nog geen tien minuten later opnieuw een doelpunt tegen. Doelman Peter van der Vlag zat mis bij een corner waarna Jordens Peters kon binnenschieten. Nog geen drie minuten daarna besliste Den Bosch het duel door een snelle counter waarbij de verdediging van Cambuur niet sterk oogde. Paco van Moorsel stond aan het einde van de aanval.

In de tweede helft zette Cambuur nog flink aan, maar was het voor het Bossche doel niet daadkrachtig. Ook het inbrengen van stormram Mark de Vries deed de geel-blauwen geen goed. Den Bosch wist in de loop van het tweede bedrijf meer grip op het duel te krijgen, waardoor Cambuur de negenduizend supporters moest teleurstellen.

FC Zwolle - Telstar 3-0
De ploeg van Jan Everse wist voor de pauze geen gaatje te vinden in de defensie van Telstar, maar sloeg kort na rust toe door doelpunten van Eric Botteghin en Bram van Polen. In de slotfase maakte Thiago Grizolli de derde Zwolse treffer.

RKC Waalwijk - VVV-Venlo 1-1
RKC Waalwijk heeft net als Cambuur na vijf speelronden negen punten. De Waalwijkers hielden een punt over aan het duel met VVV-Venlo: 1-1. Trainer Ruud Brood van RKC werd in de tweede helft naar de tribune gestuurd, waarna Ruud Berger de thuisploeg vanaf de strafschopstip naast VVV bracht. Haarlem kan zondag ook op negen punten komen als het wint van FC Dordrecht.

AGOVV verspeelde een voorsprong van 3-0 bij FC Eindhoven, dat in het laatste kwartier met drie treffers alsnog langszij kwam. Met Marc Overmars als invaller kwam Go Ahead Eagles na rust op gelijke hoogte met MVV (1-1).