BOOS-artikel over Feyenoord

'Feyenoord probeerde aangifte wegens mishandeling tegen te houden'

28 november om 16:05
Laatste update: 28 november om 18:31

Feyenoord heeft geprobeerd om een aangifte wegens mishandeling tegen twee leden van de harde kern tegen te houden. Dat komt aan het licht in de nieuwe aflevering van BOOS. Een arbiter die mishandeld werd tijdens een supporterstoernooi in De Kuip, is door een medewerker van de afdeling Supporterszaken gevraagd om het incident 'buiten justitie om' op te lossen. Dat constateerde BOOS in samenwerking met NRC. Dat voorval is volgens de twee journalistieke partijen tekenend voor een groter verhaal. Een verhaal over een club die er niet in slaagt om de achterban in toom te houden. 

BOOS en NRC zijn tot deze conclusie gekomen na het inzien van niet eerder geopenbaarde strafdossiers, apps, e-mails en gesprekken met diverse betrokkenen. De verdachten, allen leden van de harde kern, zullen binnenkort terecht staan voor de mishandeling. 

Hooligans, die betrokken zijn bij antisemitische, homofobe uitingen en ook doodsbedreigingen, worden volgens BOOS 'gefaciliteerd' door Feyenoord. 'De club organiseert feesten voor supportersverenigingen die mede geleid worden door veroordeelde hooligans', is te lezen. 

Een lid van de harde kern van Feyenoord, dat de nazigroet bracht en veroordeeld werd voor het uiten van doodsbedreigingen jegens de Roze Kameraden, kon ondanks het feit dat hij een gebiedsverbod had bij De Kuip aanwezig zijn in het stadion toen Justin Bijlow zijn contract verlengde, en er een besloten feest werd georganiseerd. Daarnaast zou hij, samen met de verdachte van de mishandeling van de arbiter, tegelijkertijd met Feyenoord aanwezig zijn geweest in Spanje tijdens de voorbereidingen op het Champions League-duel met Girona FC. 

Feyenoord kwam enkele uren voor de publicatie al met een statement. De Rotterdammers lieten toen weten geen inzage te hebben gehad, en maakten toen duidelijk een eenzijdig beeld van de gang van zaken te verwachten. Of Feyenoord na de publicatie met een nieuwe reactie komt, is nog niet duidelijk. 

De aflevering van BOOS, getiteld 'Geweld, antisemitisme en homofobie: hoe Feyenoord achter zijn hooligans blijft staan', duurt een uur. Tim Hofman, maker en presentator, probeert middels gesprekken met betrokkenen aan te tonen dat een klein deel van de Feyenoord-aanhang heel de club in zijn greep houdt.