Hasselbaink is minst populaire Oranje-spits

Hasselbaink is minst populaire Oranje-spits

Gepubliceerd: dinsdag 16 september 2008 om 10:22di 16-09-2008 om 10:22

Vraag je buurman om tien spitsen uit Oranje op te noemen en hij vergeet deze gegarandeerd! Bij ons thuis weigerden we hem dan ook 'Hasselbaink' te noemen. Véél te stoer. Zolang hij ons niet écht overtuigde in het Nederlands Elftal, heette hij Hasselbànk. Namen als Jimmy Floid kwamen al helemaal niet over onze lippen. Voetbal is geen Top-40, laten we eerlijk zijn.

Een voetballer die dan weer héél gewoon is gebleven, is Richard Knopper. In Holland Sport konden we zien dat hij elke dag met z'n hond wandelt. En niet door Laren, London of Madrid. Nee, door Almere. U weet wel... Almere! Toch niet echt een stadje waar je van denkt als topscorer van de competitie: "Schat, laten we daar gaan wonen, echt een aards paradijs! En heerlijk om met de hond te wandelen, denk je niet?".

Even iets heel anders. Hull City. Op Radio 1 hoorde ik zaterdagavond dat dit clubje heeft gewonnen van Newcastle United. 'Vreemd', denk ik, terwijl ik schakel naar z'n vier. 'Die speelde in mijn tijd gewoon ergens in de Third Division'.

Vroeger hield ik me als tiener voornamelijk bezig met zogenaamde football managers. Op de computer had je dan spelletjes, waarmee je een Britse voetbalclub onderhield. Tegenwoordig doet iedereen dat met Hattrick, maar vroegâh ging dat gewoon zonder internet. Jaren is Premier Manager 2 mijn favoriet geweest. Paste gewoon op een diskette. Werkelijk geen greintje romantiek te vinden in dat spel. Alles was heel erg basic. De plaatjes waren nog blokkerig en praktisch alle informatie was tekstueel.

Toch was dit spel zó leuk dat ik dit tientallen seizoenen heb gespeeld. Je eindigde namelijk eerst vier keer in de middenmoot. Dan won je eens een keertje het kampioenschap en begon alles weer van voor af aan. Echt cheaten kon niet met dit spel, dus ben ik geregeld overnieuw begonnen. Je kon dan kiezen uit een laaggeklasseerde ploeg, zoals bijvoorbeeld Hull City. Maar die was zó slecht, dat ik liever Dagenham & Redbridge of Gateshead verkoos boven dit team.

Achteraf is die keuze heel dom geweest. Want Hull City speelt nu in de Premier League en doet mee met de groten der aarde. Ryan Babel, Dirk Kuyt, noem maar op. In de Premier League, de divisie waar Hasselbaink twee keer topscorer werd.

Stefan van Dijk schrijft wekelijks een column. Op zijn weblog zijn korte verhalen te lezen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws