Zeven conclusies: Feyenoord-sprookje levert recordbedrag op

Zeven conclusies: Feyenoord-sprookje levert recordbedrag op, karma Hernández

Feyenoord staat in de achtste finales van de Champions League. Zegt het voort, zegt het voort. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 1-1 tegen AC Milan.

Wonder van San Siro
Feyenoord heeft op een steenkoude februari-avond in Milaan voor een van de grootste Champions League-verrassingen van de laatste jaren gezorgd. Slechte resultaten in de Eredivisie, talloze blessures, een ontslagen hoofdtrainer, een ad-interim zonder de juiste papieren én bestuurlijke chaos hebben de ploeg van Pascal Bosschaart niet klein gekregen. Voor het eerst sinds 2000 (!) staat Feyenoord in de achtste finales van de Champions League. Een prestatie van formaat.

Pseudo-vedetten van Milan
AC Milan is geen wonderploeg, daar kwam Feyenoord vorige week in De Kuip al achter. Maar na de bliksemtreffer van Santiago Gimenez, binnen 38 seconden, dreigden de Italianen over de tegenstander uit Rotterdam heen te walsen. Niets bleek echter minder waar. Pseudo-vedetten als Theo Hernández, João Félix en Rafael Leão maakten een karikatuur van zichzelf en kunnen een donderspeech (en een karatetrap?) van Zlatan Ibrahimovic verwachten.

Om de video te zien, moet je eerst op de tekst in de Tweet (X) klikken.

Feyenoord doet het weer in Milaan
Zo gek was de Feyenoord-zege ook weer niet. San Siro is namelijk heilige grond voor de Rotterdammers. In 1970 won Feyenoord er als eerste Nederlandse club de Europa Cup I. Ook werd in 2002 de basis gelegd voor de laatste Europese prijs, de UEFA Cup. Feyenoord versloeg Internazionale toen in de halve finale met 1-0, om klus vervolgens te klaren in De Kuip. 23 jaar later kan er dankzij de rake kopbal van Julián Carranza een nieuw hoofdstuk over San Siro worden toegevoegd aan de geschiedenisboeken.

Champions League-sprookje
Het verhaal van Feyenoord in Europa leest als een sprookje. Na de mislukte ouverture tegen Bayer Leverkusen (0-4) krabbelde de ploeg van ex-trainer Brian Priske op tegen Girona (2-3), speelde het de perfecte wedstrijd tegen Benfica (1-3), verloor het in eigen huis onverwacht van Red Bull Salzburg (1-3) en werden gedenkwaardige resultaten geboekt tegen Manchester City (3-3) en Bayern München (3-0). Inmiddels kan ook Milan erover meepraten.

Vervelende Hernández blijkt ook nog eens oliedom
Arrogant, hautain, minachtend: zo liep Theo Hernández dinsdagavond over het veld. Givairo Read kreeg na een mislukte actie een vervelende aai over de bol van de Franse linksback, die even later Anis Hadj Moussa als een judoka naar de grond smeet. Het is een eersteklas etterbak, vraag dat maar aan Denzel Dumfries.

De rode kaart van Hernández was dan ook een mooie vorm van karma. De linksback dacht een penalty te versieren, maar had buiten Szymon Marciniak gerekend. De Poolse topscheidsrechter zag meteen dat het een schwalbe was en trakteerde Hernández op zijn tweede gele kaart – en dus rood. En daar stond Hernández dan. Vol (theatraal) ongeloof. Met zijn roze coupe. En lege handen.

Rood voor Read
Wie ook rood kreeg, was Givairo Read. De achttienjarige Feyenoord kreeg het na het laatste fluitsignaal aan de stok met de gefrustreerde Rafael Leão en kreeg de zwaarste straf van Marciniak. Feyenoord mist de rechtsback daardoor als het in de achtste finales aantreedt tegen Arsenal of Internazionale. Feyenoord moet het ook al stellen zonder Bart Nieuwkoop. Jeyland Mitchell zou de logische vervanger zijn voor Read.

Recordbedrag voor Feyenoord
De kassa rinkelt als nooit tevoren in De Kuip, want Feyenoord is met het bereiken van de achtste finale de grens van 70 miljoen euro aan Champions League-inkomsten gepasseerd. Dat gebeurde nog nooit. De teller stond al op zo'n 60 miljoen, opgebouwd uit startgeld, wedstrijdpremies, eindrangschikking in de competitiefase en recettes. Kwalificatie voor de laatste zestien van het miljardenbal levert de Rotterdammers nog eens 11 miljoen euro op.