
'NAC ondergaat financiële metamorfose en haalt miljoenen op bij fans'
NAC Breda wil geld lenen van zijn eigen supporters, om het Rat Verlegh Stadion in eigen handen te kunnen krijgen. De geldkraan van de investeerders gaat binnenkort dicht bij de club, waardoor NAC snel meer inkomsten moet genereren.
In een achtergrondstuk schetst Voetbal International de situatie bij NAC. In 2022 werd de club door een groep lokale investeerders uit handen van de City Football Group gehouden. Die investeerders beloofden maximaal vijf miljoen euro in de club te pompen. Dat bedrag is al bijna helemaal gespendeerd, waardoor de geldkraan binnenkort dichtgaat. NAC heeft daarentegen juist berekend dat het elk seizoen één miljoen euro aan het spelersbudget moet toevoegen, wil het uit kunnen groeien tot een stabiele Eredivisie-club.
Daardoor moet De Parel van het Zuiden snel aan nieuwe inkomsten komen. NAC wil dat onder meer doen door het veld te verlagen, waardoor er meer 1500 extra plaatsen gemaakt kunnen worden op de lange zijden. Financieel is het voor NAC veel voordeliger om het Rat Verlegh Stadion dan in eigen handen te hebben. De Bredanaars willen graag voor 1 april duidelijkheid, maar weten nu nog niet hoeveel de stadionovername zou moeten kosten en of ze dat kunnen betalen.
Om de overname te financieren, wil NAC nu inkomsten gaan vergaren via de uitgifte van obligaties. Dit zijn beleggingsproducten waarbij in ruil voor rente geld wordt uitgeleend aan een bedrijf. 'Hoewel NAC aangeeft dat ook investeerders zonder clubhart stadionobligaties kunnen kopen, zullen die niet snel instappen om in ruil voor een betrekkelijk lage rente tien jaar lang geld toe te vertrouwen aan een verlieslatende voetbalclub', zo schrijft VI. Met de actie richt NAC zich dus vooral op zijn supporters.
Via deze vorm mag NAC maximaal vijf miljoen euro ophalen. Dat is niet voldoende om de volledige stadionverbouwing te bekostigen, maar dat hoeft volgens NAC ook niet, omdat de club ook in gesprek gaat met sponsoren. Op dit moment heeft de club al tussen de 2,5 en 3 miljoen euro 'met potlood' toegezegd gekregen van belanghebbenden, stelt VI.