Topclubs België profiteren van nieuw format

'Topclubs België profiteren van nieuw format, Standard en Union ontevreden'

25

Er lijkt een 'nieuw' competitieformat te komen in België, waarbij men terugkeert naar het klassieke format met achttien ploegen zonder Play-Offs. Een gigantische ommekeer die ook gevolgen heeft voor de Challenger Pro League, maar ook vooral voor de Belgische topclubs.

De voorbije jaren waren KRC Genk en KAA Gent nog absolute voorstanders van de Play-Offs en wilden ze absoluut geen afscheid nemen van het format. Daar lijkt nu toch verandering in gekomen te zijn. Deels dankzij garanties voor hun beloftenploegen, zo blijkt nu.

Volgens Het Laatste Nieuws zal het nieuwe format er namelijk ook voor zorgen dat er telkens minstens vier beloftenploegen actief zullen zijn in de Challenger Pro League. Daardoor zal Jong Genk, dat dit seizoen op een degradatieplek staat in de CPL, niet degraderen naar de amateurafdelingen en mag ook Jong Gent promoveren naar de Challenger Pro League.

Dat heeft ook financiële gevolgen voor de clubs in de Challenger Pro League, die extra gecompenseerd zullen worden met een groter deel van het TV-geld. Elk beloftenteam betaalt ook jaarlijks één miljoen euro startgeld, wat wordt herverdeeld onder de andere tweedeklassers. Met vier U23-teams komt daar dus een pak geld bij.

Degradatie beloftenteams
In de toekomst zullen er dus telkens vier beloftenploegen in de Challenger Pro League spelen, maar een team kan wel nog steeds degraderen. Dat kan echter enkel als ze op een degradatieplaats staan én er een beloftenteam via de amateurafdelingen de promotie heeft afgedwongen.

Die hervormingen zijn echter niet naar de zin van Standard en vooral Union, dat al langer niet tevreden is met de toevoeging van beloftenteams in de Challenger Pro League. Zij zijn absoluut geen voorstander en lijken dan ook niet akkoord te gaan met de hervormingen.