Geen competitiehervorming volgend seizoen: Pro League schuift plan op naar 2026

Nieuw Belgisch format stuit op weerstand, hervorming op z'n vroegst in 2026

De langverwachte beslissing over een nieuw competitieformat in de Jupiler Pro League lijkt dan toch nog niet voor meteen. Hoewel er donderdag een stemming gepland staat over een systeem met achttien ploegen zonder play-offs, zal die hervorming pas vanaf het seizoen 2026-2027 ingaan – als deze überhaupt wordt goedgekeurd. 

Bij de Pro League lijkt er mondeling veel steun te zijn voor een competitie zonder Play-Offs. Maar achter de schermen woedt een stevig politiek spel. Verschillende clubs, vooral uit de Challenger Pro League, bundelen hun krachten om het voorstel te blokkeren. De plannen om de wijzigingen al volgend seizoen door te voeren, zijn door protest van de baan geveegd, aldus Het Nieuwsblad.

De bedoeling was om het nieuwe format al in 2024-2025 in te voeren, waardoor er dit seizoen maximaal één ploeg zou degraderen. In dat scenario zou de laatste in de stand – momenteel Beerschot – een barrageduel spelen, terwijl clubs als Westerlo, STVV en Cercle Brugge zich nagenoeg veilig mochten wanen. Dat plan stuitte op zoveel weerstand dat het woensdag definitief werd geschrapt. Hierdoor blijft de huidige degradatieregeling behouden en zal het nieuwe format op zijn vroegst pas in 2026-2027 in werking treden.

Strijd om de stemmen en dreiging met het BAS
Om het nieuwe competitieformat goed te keuren, is een tweederdemeerderheid (33 van de 49 stemmen) nodig op de algemene vergadering. De G5-clubs (Club Brugge, Anderlecht, Genk, Gent en Antwerp) hebben elk drie stemmen, terwijl de overige eersteklassers er twee krijgen. De twaalf stemgerechtigde ploegen uit de Challenger Pro League beschikken elk over één stem.

Omdat de eersteklassers verdeeld blijven, moeten mogelijk de stemmen uit tweede klasse doorslaggevend zijn. Maar net daar komt de meeste tegenstand. Clubs als Patro Eisden Maasmechelen en Lokeren-Temse dreigen zelfs met een gang naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) als de degradatie- en promotieregels halverwege de competitie nog worden aangepast.

Een ander heikel punt is de rol van de beloftenteams. In het voorgestelde format kunnen Jong Club Brugge, Jong Anderlecht, Jong Genk en vanaf volgend seizoen ook Jong KAA Gent niet degraderen uit 1B, tenzij een andere belofteploeg in hun plaats komt. Dat werd ingevoerd om Genk – waarvan de beloften momenteel laatste staan in 1B – te overtuigen om de play-offs te laten vallen. Maar die regeling stuit op verzet, vooral bij clubs als Seraing, die vrezen hierdoor in plaats van Jong Genk naar eerste nationale te moeten zakken.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, tevens voorzitter van Francs Borains, trekt fel van leer tegen het voorstel: "Absurd. Het kan dat de vijfde laatste in 1B toch degradeert als de vier beloftenteams de laatste plaatsen innemen."

Politiek getouwtrek
De hervorming van de Jupiler Pro League blijft een chaotisch en politiek beladen proces. Wat in eerste instantie een hervorming moest zijn om het Belgisch voetbal aantrekkelijker en overzichtelijker te maken, dreigt uit te monden in een eindeloos steekspel tussen verschillende belangen. Donderdag wordt er nog steeds gestemd over de plannen voor 2026-2027, maar een snelle invoering is dus definitief van de baan. Tot dan blijft het Belgische competitieformat een lappendeken van eerdere hervormingen, zonder zekerheid over de toekomst.