Megaproces rond de dood van Maradona van start

Megaproces rond dood Maradona van start: 'Mogelijke celstraffen tot 25 jaar'

Update: 11 maart om 13:01

In Buenos Aires begint vandaag het langverwachte proces over de dood van Diego Maradona. Acht medische professionals, die betrokken waren bij de verzorging van de Argentijnse voetballegende, staan terecht voor nalatigheid en riskeren een celstraf tot 25 jaar. De zaak heeft drie jaar onderzoek gevergd en belooft een juridisch spektakel te worden.

Op 25 november 2020 overleed Diego Maradona op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn overlijden bracht destijds heel Argentinië in rouw, maar al snel kwamen er vragen over de medische zorg die hij in de weken voor zijn dood kreeg.

Volgens openbare aanklagers had Maradona een veel grotere kans op overleven gehad als hij adequaat behandeld was in een ziekenhuis. "Maradona werd getroffen door een hersenbloeding, maar werd na zijn operatie ondergebracht in een privéwoning waar de zorg ondermaats was," zegt correspondent Peter Schouten bij De Ochtend op Radio 1. "De aanklagers stellen dat hij in een hulpeloze situatie werd geplaatst en aan zijn lot werd overgelaten."

Wie staan terecht?
Zeven medische professionals worden aangeklaagd voor 'onopzettelijke doodslag met mogelijk verzwarende omstandigheden'. De schuldigen riskeren celstraffen tot 25 jaar. Onder hen:

Leopoldo Luque: neurochirurg en lijfarts van Maradona
Agustina Cosachov: psychiater
Carlos Diaz: psycholoog
Nancy Forlini: medisch coördinator
Mariano Perroni: verpleegkundig coördinator
Pedro Pablo Di Spagna: klinisch arts
Ricardo Almiron: verpleegkundige

Volgens Schouten wordt vooral Leopoldo Luque gezien als de grote verantwoordelijke. "Veel ogen zijn op hem gericht, hij was de man die alles coördineerde."

Argentinië in de ban van het proces
Het proces, dat naar verwachting tot juli zal duren, omvat 120 getuigen, waaronder Maradona’s familie, medische experts en artsen die hem doorheen zijn carrière behandelden. Voor veel Argentijnen is dit proces meer dan een juridische kwestie. "Maradona is hier een halfgod met heilige proporties. Op elke straathoek in Buenos Aires vind je muurschilderingen van hem", zegt Schouten.

De publieke opinie weegt dan ook zwaar door. "Ik kan me niet voorstellen dat er niemand veroordeeld zal worden", besluit Schouten.