
Eindrapport Feyenoord: Hancko scoort het hoogst, mooie cijfers op middenveld
Met het verlies in het tweeluik tegen Inter kwam het Europese seizoen van Feyenoord dinsdagavond tot een eind. De Rotterdammers verlaten de Champions League met opgeheven hoofd en kunnen terugkijken op een memorabele campagne. Welke Feyenoorders vielen op in positieve zin? Wie is gewogen en te licht bevonden? Dit is het eindrapport van Feyenoord.
Het Champions League-seizoen van Feyenoord was er een van uitersten. In de competitiefase van het toernooi werden kansloze nederlagen tegen Bayer Leverkusen (0-4) en OSC Lille (6-1) afgewisseld met een galavoorstelling tegen Benfica (1-3), een zinderende remontada bij Manchester City (3-3) en een oorwassing van de Duitse recordkampioen Bayern München (3-0). Met dat laatste kunstje stelde Brian Priske medio januari zijn ontslag zelfs nog even uit.
Na acht duels bleef de teller van Feyenoord steken op dertien punten, evenveel als Europese topclub Paris Saint-Germain en zelfs een puntje meer dan Juventus en Manchester City. De Rotterdammers werden negentiende en stelden daarmee deelname aan tussenronde veilig. De inzet? Een plek in de achtste finales.
Eindstation: achtste finales Champions League
Uit de loting kwam een gevoelige tegenstander: AC Milan. De Italiaanse club die een paar dagen later met Santiago Gimenez aan de haal zou gaan. Een doemscenario werd gevreesd: zou uitgerekend publiekslieveling 'Santi' Feyenoord uit de Champions League schieten?
Die vlieger ging niet op. Sterker nog, onder leiding van interim-trainer Pascal Bosschaart, die naar eigen zeggen de dertien mooiste dagen van zijn trainerscarrière beleefde, werden de Milanezen op een bittere pil getrakteerd. Na de 1-0 overwinning in de Kuip was het 1-1 gelijkspel in Milaan genoeg. Feyenoord meldde zich bij de beste zestien ploegen van Europa.
In de achtste finale viel tegen Inter, de andere grootmacht uit Milaan, alsnog het doek. De koploper van de Serie A, die in Europees verband nauwelijks tegendoelpunten incasseert, was over twee wedstrijden simpelweg een maatje te groot.
Our journey ends here…#intfey • #UCL pic.twitter.com/wRxp0lcK5J
— Feyenoord Rotterdam (@Feyenoord) March 11, 2025
Hoewel het Legioen terugkijkt op een fantastische Europese campagne, zal de lange lijst met afwezigen tegen Inter (maar liefst vijftien spelers) voor een licht zure afdronk zorgen: wat was er mogelijk als de vaste krachten er allemaal wél bij waren geweest...?
Eindrapport: Hancko, Hwang en Paixão sterk in Europa
Het eindrapport bevat de gemiddelden van alle door VoetbalPrimeur uitgedeelde cijfers tijdens de competitiefase van de Champions League, de tussenronde en de achtste finale. Alleen de spelers die na minimaal zes van de twaalf wedstrijden op een rapport zijn verschenen, zijn meegenomen.
De absolute uitblinkers van het Europese seizoen zijn Dávid Hancko (6.9), In-beom Hwang (6.8) en Igor Paixão (6.6). Hancko gaf over de hele campagne vrijwel altijd thuis, terwijl Hwang in de competitiefase een ijzersterke indruk achterliet. Daarna kwam de Zuid-Koreaan niet meer in actie wegens blessureleed.
Uitschieters tegen Benfica, Bayern en Milan
Paixão excelleerde onder andere in de thuiswedstrijd tegen AC Milan en kreeg van VoetbalPrimeur dan ook een 9 voor de manier waarop hij de doorgewinterde Kyle Walker doldraaide. Dat is tevens het hoogste individuele cijfer van de Feyenoorders die op het rapport zijn verschenen. De Braziliaan deelt die eer met Antoni Milambo, die een 9 kreeg voor zijn optreden bij Benfica.
Justin Bijlow staat vanwege zijn geringe aantal optredens niet op het eindrapport, maar scoorde nóg hoger. De doelman kreeg in één van zijn twee Champions League-duels een 9.5: voor zijn masterclass tegen Bayern München. De disasterclass van dit seizoen werd gegeven door Thomas Beelen, die een 3.5 kreeg voor zijn optreden in de return tegen Inter.
Over de breedte is er vrij goed gescoord door de Rotterdammers. Zo kunnen ook Quinten Timber (6.5), Milambo (6.5), Anis Hadj Moussa (6.3), Gijs Smal (6.2), Timon Wellenreuther (6.1) en Bart Nieuwkoop (6.0) terugkijken op een geslaagd Europees avontuur. Brian Priske, die het grootste deel van de Europese campagne voor de groep stond, sluit af met een 6.4.
Beelen wisselvallig, Ueda te zwak
De conclusies aan de onderkant van de lijst? Beelen heeft potentie, maar was te wisselvallig. Degelijke optredens tegen Bayern München (7.5) en AC Milan (7.5 en 6.5) werden afgewisseld met tegenvallende prestaties tegen Lille (5) en de wedstrijden tegen Inter (5 en 3.5).
Ayase Ueda scoorde nog een 8 tegen Benfica, maar komt door een reeks onvoldoendes uit op een 5.7. De Japanse spits is daarmee de slechts scorende Feyenoorder op het eindrapport, al deden Gjivai Zechiël (5.5), Chris-Kevin Nadje (5.5), Jordan Lotomba (5.4), Luka Ivanusec (4.3) en Ramiz Zerrouki (4.0) het gemiddeld nóg slechter. Zij kwamen echter niet genoeg in actie voor een plek op het eindrapport.
21 treffers, 18 gele kaarten
Feyenoord kwam 21 keer tot scoren in de Champions League. Achttien keer in de competitiefase en drie keer in het restant van het toernooi. De vertrokken Santiago Gimenez nam er vijf voor zijn rekening, Hadj Moussa en Milambo volgen met drie. De meeste assists (vier) werden gegeven door Paixão, de assistkoning van Feyenoord. Smal was twee keer aangever.
De Rotterdammers werden twintig keer op de bon geslingerd. Achttien keer geel, twee keer rood. Nadje werd tegen RB Salzburg van het veld gestuurd, terwijl Givairo Read na afloop van het tweeluik tegen AC Milan een rode prent kreeg.
Ook de gemiddelden van spelers als Santiago Gimenez (6.8), Julian Carranza (6.3), Hugo Bueno (6.2), Gernot Trauner (6.4), Givairo Read (7.3), Jakob Moder (7.3), Calvin Stengs (7.0) en Ibrahim Osman (6.1) zijn gebaseerd op te weinig beoordelingen. Die cijfers ontbreken daarom op het eindrapport van Feyenoord.