Eindrapport Ajax in Europa League

Eindrapport Ajax: hoogste cijfers voor Pasveer en verdediger, Traoré stelt teleur

Update: 14 maart om 15:15
42

De Europese campagne van Ajax is donderdagavond op zeer anticlimactische wijze geëindigd in Frankfurt. Maar liefst achttien keer traden de Amsterdammers dit seizoen aan in de Europa League, met de voorrondes meegerekend. Wie blonken er uit? Wie juist niet? Dit is het eindrapport van VoetbalPrimeur. 

Het Europa League-avontuur van Ajax begon al in hartje zomer 2024. Om zich te plaatsen voor de competitiefase, moesten de Amsterdammers eerst af zien te rekenen met het Servische Vojvodina. Dat lukte over twee wedstrijden vrij gemakkelijk. Het tweeluik met Panathinaikos werd ook overleefd, maar de wijze waarop bezorgt menig Ajax-fan nu nog de bibbers. De strafschoppenreeks, uiteindelijk beslist door Anton Gaaei, duurde maar liefst 34 penalty's lang. Als laatste horde werd ook het Poolse Jagiellonia Bialystok verslagen. Het resultaat? Een plekje in de competitiefase. 

Loading

Flitsende start, winterse vormdip

Daarin begon Ajax flitsend, met uitstekende resultaten en bij vlagen ook uitstekend voetbal. Hoogtepunten waren de wedstrijden tegen Besiktas (4-0) en Maccabi Tel Aviv (5-0). In november, december en januari trad plotseling een Europese vormdip in, met vier achtereenvolgende nederlagen als resultaat. De meest memorabele daarvan vond plaats op 23 januari 2025, toen Ajax met 1-0 verloor van de Europese voetbaldwerg Rigas FC. 

De tussenronde werd uiteindelijk wel gehaald. De tegenstander? Union Sint-Gillis. In Brussel speelde Ajax aan de hand van het grote talent Jorthy Mokio een dijk van een wedstrijd. In de return zwijnde het als nooit tevoren, maar de Belgische horde werd overleefd. Eintracht Frankfurt bleek in de achtste finale een behoorlijk maatje te groot, mede ook vanwege de wel heel bijzondere opstelling van Francesco Farioli in de return. 

Eindrapport: Sutalo haalt hoogste cijfer van iedereen

Het eindrapport van Ajax bevat de gemiddelden van alle door VoetbalPrimeur uitgedeelde fase tijdens de voorrondes, competitiefase, tussenronde en achtste finale van de Europa League. De spelers met de meeste Europese optredens zijn meegenomen in het elftal. Om die reden is bijvoorbeeld Davy Klaassen, die pas sinds de tussenronde speelgerechtigd is voor Ajax, niet van de partij. 

Van alle spelers is het hoogste cijfer voor Sutalo. De Kroatische verdediger is dit seizoen niet alleen oerdegelijk in de Eredivisie, maar ook Europa maakte kennis met zijn grote defensieve kwaliteiten. Drie keer kreeg de centrale verdediger van Ajax een 8. Dat was thuis tegen Besiktas, uit bij Union en thuis tegen Eintracht, toen hij het leven van de zeer sterke Hugo Ekitiké enorm zuur maakte door telkens vol overtuiging kort te zitten en door te dekken. In de return ontbrak Sutalo bij Ajax. Een gemis dat vanaf moment één voelbaar was. Sutalo, die dit Europese seizoen geen enkele keer een onvoldoende kreeg, eindigt met een 6.9. 

Pasveer bij vlagen fenomenaal, Taylor zeer stabiel

Na Sutalo is het hoogste cijfer voor Remko Pasveer. De Ajax-doelman kan een 6.7 achter zijn naam zetten. De ervaren sluitpost steeg in een paar wedstrijden naar grote hoogten. Zo behoedde hij Ajax in de zenuwslopende strafschoppenserie tegen Panathinaikos van vroegtijdige Europese uitschakeling, iets wat hem samen met Mokio (tegen Union) en Brian Brobbey (tegen Maccabi) het hoogste individuele cijfer opleverde: een 9. In de return tegen Union was Pasveer misschien wel nóg beter. De 41-jarige keeper hield Ajax, dat op die avond lange tijd met een man minder speelde, toen keer op keer op de been. 

De derde plek, wat eindcijfers betreft, is voor Taylor. De veelzijdige middenvelder kreeg een 4 voor zijn optreden bij Vojvodina, maar haalde daarna altijd stabiele voldoendes. Belangrijk was hij ook met zijn aanvallende bijdrage. Taylor scoorde namelijk zes keer. 

Traoré soms heel matig, Henderson verzaakt in Letland en Amsterdam

Waar Sutalo, Pasveer en Taylor terug kunnen kijken op een goed Europees seizoen, geldt dat in mindere mate voor Bertrand Traoré. De immer grillige rechtsbuiten speelde een aantal goede wedstrijden, maar zakte ook een aantal keer behoorlijk door het ijs. Voor zijn optreden bij Real Sociedad kreeg hij een 5, en na de zeperd in Letland werd hij 'beloond' met een 4. Ook tegen Eintracht gaf hij niet thuis.

 

Henderson liet het vooral in de laatste fase van de Europese campagne van Ajax liggen. Ook hij speelde een draak van een wedstrijd in Riga (een 4). Zijn grootste fout maakt hij in de heenwedstrijd tegen Eintracht, door in de slotfase een oliedomme en onnodige gele kaart te pakken, iets wat de ervaren Engelse routinier absoluut niet mag overkomen. Het leverde hem een schorsing op, en de kansen van Ajax op Europees succes in Duitsland slonken daarmee aanzienlijk. 

Niet Brobbey, maar Traoré, Fitz-Jim en Godts volgen in voetsporen van Taylor

Taylor maakte, zoals eerder benoemd, de meeste Europese doelpunten bij Ajax. Traoré, Kian Fitz-Jim en Mika Godts doen het na hem het beste. Zij vonden vier keer het net. Brian Brobbey had waarschijnlijk meer verwacht van zijn Europese seizoen. De spits kwam vanwege fitheidsproblemen pas in de thuiswedstrijd tegen Jagiellonia voor het eerst in actie, en zou uiteindelijk slechts drie doelpunten maken. In de hoofdfase van het toernooi maakte Ajax in totaal 21 goals. Zestien keer moest Pasveer, Jay Gorter of Matheus vissen. 

Ajax kreeg in totaal 32 keer een gele kaart. Dat zijn er meer dan zowel PSV (24), Feyenoord (18) als AZ (29). Twee keer kregen de Amsterdammers een rode kaart. Uit bij Savia Praag (Youri Baas), en thuis tegen Union (Klaassen). 

Check hier de nieuwste aflevering van De Voetbalweek met alles over de titelstrijd, het Oranje van Ronald Koeman en welke teams gaan er door in Europa?