
PSV getroffen door tuberculose: alles wat je moet weten over het eeuwenoude virus
PSV heeft maandagmiddag het nieuws naar buiten gebracht dat één van de selectiespelers kampt met actieve tuberculose. De Telegraaf weet dat het om Lucas Pérez gaat. Wat is de infectieziekte, waar de PSV'er aan lijdt, precies? VoetbalPrimeur zoekt het uit.
Pérez is naar verluidt enkele weken niet inzetbaar bij PSV: de spits zal eerst enkele weken in isolatie moeten, terwijl hij daarna moet werken aan zijn conditie. De besmette speler zal namelijk aan een antibioticakuur moeten, waardoor zijn conditie zal verslechteren. Volgens De Telegraaf zal Pérez minimaal vijf tot zes weken uitgeschakeld zijn, terwijl de ochtendkrant zelfs niet uitsluit dat de Spanjaard dit seizoen helemaal niet in actie meer komt.
Wat is tuberculose?
Tuberculose, ook wel afgekort als TBC, is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door een bacterie. Een kwart van alle mensen op de wereld is besmet met de bacterie, alleen wordt lang niet iedereen ziek. Zo'n vijf tot tien procent van de mensen die besmet is, wordt wel ziek. Dan spreekt men van de ziekte van tuberculose. Hier lijdt Pérez ook aan. Daarom spreken de Eindhovenaren ook van een besmettingsgeval met actieve tuberculose.
Wie besmet is met de tuberculosebacterie, kan pas veel later ziek worden en dus de ziekte van tuberculose krijgen. Op de website van het RIVM is te lezen dat dit zelfs jaren later kan gebeuren. In de eerste twee jaar na de besmetting is de kans het grootst dat de besmette persoon ook ziek wordt.
In de volksmond wordt tuberculose ook wel de tering genoemd. Honderden jaren terug konden artsen de ziekte nog niet goed behandelen, waardoor veel mensen toen stierven aan tuberculose. Tegenwoordig is tuberculose goed te behandelen met medicatie die voor minimaal zes maanden dagelijks ingenomen moet worden. Zonder een goede behandeling kan een patiënt echter steeds zieker worden en uiteindelijk zelfs overlijden.
Welke klachten kan je krijgen door tuberculose?
Actieve tuberculose wordt gekenmerkt door vrij algemene klachten, waardoor de ziekte niet altijd makkelijk te herkennen is. In het begin van de ziekte zijn patiënten vaak moe, zweten ze 's nachts veel, hebben ze koorts, geen eetlust en vallen ze af. Als de tuberculosebacterie in de longen zit, hoest de patiënt vaak langer dan drie weken, is hij benauwd en hoest hij soms (bebloed) slijm op.
Wanneer is iemand met tuberculose besmettelijk?
Alleen iemand met actieve tuberculose is besmettelijk. Door hoesten en niezen verspreidt de patiënt de bacterie via de lucht. Meestal is een patiënt in totaal twee tot drie weken besmettelijk. Daardoor moet Pérez ook zo'n twee tot drie weken in isolatie. Vooralsnog zijn er nog geen andere besmettingen geconstateerd in de selectie van PSV.