NAC wil gewoon leuk meedoen

NAC wil gewoon leuk meedoen

21-10-2008 13:55

Het linkerrijtje blijft dan ook de doelstelling. "Om te zeggen dat NAC nu voor de plaatsen één tot en met vier gaat spelen lijkt me zwaar overdreven", zegt Stewart. "Aan de andere kant hebben we natuurlijk wel ambities. We zullen zien waar dit eindigt."

De ploeg van trainer Robert Maaskant mag dan ook best een keer verliezen. Volgens Stewart is dat tevens één van de redenen voor succes. "Als Ajax of Feyenoord een keer onderuit gaat, neemt de druk meteen toe. Bij clubs als FC Groningen en NAC is dat niet het geval. We kunnen wat vrijer voetballen. Dat is wel iets wat in ons voordeel werkt. Laten we daarom de spanning ook niet te veel opvoeren."

Toeval is het succes van NAC niet. "Wij leven niet bij de waan van de dag", zei Stewart vorig seizoen al eens. Spelers die elders onder hun kunnen presteren halen in Breda op zijn minst een goed niveau. "We hebben een aantal jongens met een 'smet' gehaald. Ik vind niet dat ze bij ons boven zichzelf uitgroeien, maar ze laten hier wel zien wat ze kunnen. Een gevolg van een combinatie van factoren. Ze komen in een warm nest, binnen en buiten het veld."

"We beschikken over echte profs", zo vervolgt de technisch leider. "Gezamenlijk vormen ze een goede mix. Jong talent én ervaring. Iedereen kent zijn verantwoordelijkheden. Dat is iets waar we naar toe hebben gewerkt."

Ook het afscheid nemen van trainer Ernie Brandts hoort daarbij. "Als gevolg daarvan hebben we best de nodige kritiek over ons heen gekregen. Maar er zat een gedachte achter. Wij vonden het verstandig om deze beslissing te nemen en dan moet je er niet voor terugdeinzen. Wat men dan verder ook over je gaat zeggen."

Het doet hem goed dat het in de nieuwe constructie ook naar wens gaat. "Dat is mooi meegenomen. Maar met een aantal punten minder waren we nu echt niet gaan twijfelen. Wij werken dagelijks met de mensen hier, we hebben gesproken en geëvalueerd en op basis daarvan afgewogen maatregelen getroffen. Die vallen of staan niet bij een overwinning meer of minder."

En dat is ongebruikelijk in het doorgaans opportunistische voetbalwereldje. "Wij willen gewoon doorgaan op de ingeslagen weg. NAC steeds wat verder brengen. Waar het eindigt? Laat NAC thuis opportunistisch zijn, een beetje Engels. En in uitwedstrijden degelijk. Als de blessures ons dan bespaard blijven en we een constant niveau houden kan het best een mooi seizoen worden."