Van Hanegem met Utrecht onderuit bij Feyenoord

09-11-2008 17:41

Voor FC Utrecht was het de eerste nederlaag in een serie van vier duels. In de voorgaande drie wedstrijden haalde de ploeg uit de Domstad liefst zeven punten, uitgerekend zonder Van Hanegem in de dug out. De markante oud-international bleef ruim een week thuis na het verrassende ontslag van zijn vier assistenten Van Loen, Nascimento, Druppers en Arts.

Technisch directeur Piet Buter en de nieuwe assistent-coach Ton du Chatinier namen de honneurs prima waar, moest ook Van Hanegem na zijn terugkeer maandag op het trainingsveld toegeven. De Kromme zweeg verder over de ingrijpende gebeurtenissen, zeker ook in emotioneel opzicht, in zijn ontmantelde technische staf. Hij ging liever over tot de orde van de dag, alsof er niets was gebeurd. Het legioen had zondag een warm applaus over voor de oud-speler en ex-trainer van Feyenoord, maar zong ook een paar prikkelende liedjes ('Willem Bedankt').

Feyenoord begon aan het amusante duel zoals coach Gertjan Verbeek het graag ziet: dominant, in hoog tempo en doelgericht. Het Rotterdamse openingsoffensief resulteerde al in de vijfde minuut in de eerste treffer. Giovanni van Bronckhorst knalde uit een vrije trap schitterend raak, 1-0.

Feyenoord viel daarna opvallend genoeg stil en tot de tweede treffer van de Rotterdammers in de 27e minuut was er weinig te beleven. Diego Biseswar bracht leven in De Kuip met een imposant afstandsschot in de bovenhoek, 2-0. Kort daarna liet de behendige spits zien dat hij ook alleen voor de keeper over scorend vermogen beschikt, 3-0.

Het duel leek gespeeld, maar verdediger Alje Schut bracht de Utrechtse achterstand snel terug tot twee treffers. Hij mocht in de 33e minuut ongehinderd inkoppen. Dankzij doelman Henk Timmer, die Cedric van der Gun van scoren afhield, dook het grillige Feyenoord met een comfortabele stand (3-1) de rust in.

Een domme actie van Timmer bracht het zeker niet aandringende FC Utrecht in de 57e minuut zelfs op 3-2. De ervaren doelman knalde de bal tegen de rug van de Roemeense verdediger Mihai Nesu waarna de bal via de paal over de doellijn hobbelde. Beide ploegen kregen daarna nog enkele prima kansen, zonder tot goed voetbal te komen. Ali Boussaboun en Tim Cornelisse (reddingen Timmer) en Van Bronckhorst (vrije trap op de binnenkant van de paal) waren het dichtste bij een treffer. De late treffers van Karim El Ahmadi en Roy Makaay kwamen voor ploeterende Feyenoord als een bevrijding: 5-2.