Bayern opent aanval op Hoffenheim na zege bij Schalke

09-11-2008 20:18

Frans Raaijmakers
GELSENKIRCHEN

De titelhouder ging dankzij doelpunten van Luca Toni en Franck Ribéry met de winst aan de haal. Daarmee profiteerde de Beierse formatie optimaal van het verlies van koploper 1899 Hoffenheim.

"In deze wedstrijd wint of verliest men het kampioenschap niet", stelde Schalke-trainer Fred Rutten vooraf. De coach wilde met deze relativerende opmerking de belangen niet overschatten, maar moet zichzelf intussen wel degelijk op de waarde van het duel hebben gewezen. De twee titelkandidaten mochten zich voorafgaand aan de wedstrijd met een vierde en vijfde plaats ranglijstburen noemen en konden vandaag een kleine kloof slaan met de concurrent. Daar komt bij dat de opmars van promovendus en lijstaanvoerder 1899 Hoffenheim met argusogen is gadegeslagen in Gelsenkirchen en München. De grootmachten beseften dat het aan- of afhaken was in de strijd om de titel.

Dit moest voor de thuisploeg gebeuren zonder Orlando Engelaar, afgelopen donderdag nog scorend tegen Racing Santander. De boomlange middenvelder zat een schorsing uit na een domme rode kaart, zijn eerste in zijn carrière, bij Energie Cottbus.

De twijfelgevallen aan de andere zijde, Luca Toni en Bastian Schweinsteiger, hadden wisselend succes met hun blessureherstel. Schweinsteiger ondervond nog teveel hinder van een scheenbeenblessure, terwijl de Italiaanse goalgetter voldoende hersteld was van zijn ribkwetsuur. Mark van Bommel was wederom aanvoerder aan Beierse zijde.

Deze laatste twee vervulde ook direct een hoofdrol. Binnen drie minuten tikte Toni de bal bij de eerste paal binnen: 0-1. Hier ging een assist van Van Bommel aan vooraf, die de bal keurig in de voeten van de spits legde. Het bleek een begin van een hectische openingsfase. Nog geen twee minuten na de openingsgoal was oud-PSV gediende Jefferson Farfán verantwoordelijk voor de gelijkmaker. De vrijheid die de Peruaan genoot gebruikte hij om de bal beheerst onder Rensing in het vijandelijke doel te schuiven: 1-1.

In het vervolg was Schalke 04 de ploeg die voetbalde. De titelhouder kwam er in het eerste bedrijf nauwelijks meer aan te pas en dat was mede te danken aan het hoge baltempo dat de thuisploeg continu wist te produceren. De beleving van de fans, die zich massaal achter hun ploeg schaarde, sloeg over op het veld.

Ook het akkefietje tussen Rutten en scheidsrechter Knut Kircher illustreerde de gretigheid van de uit Gelsenkirchen afkomstige ploeg. Hij was niet te spreken over een gele kaart die Fabian Ernst opliep en werd vermanend toegesproken. Het bleef uiteindelijk bij een waarschuwing. Het was dan ook des te opmerkelijker dat de thuisploeg na een halfuur spelen een achterstand opliep. Een combinatie tussen Zé Roberto en Franck Ribéry werd door de Fransman koeltjes afgerond: 1-2.

De spectaculaire eerste helft kreeg overigens geen vervolg. De toeschouwers kregen een gezapig tweede bedrijf voorgeschoteld, met twee teams die nauwelijks kansen creëerden. Schalke ging wel op zoek naar een treffer, bleef een overwicht behouden, maar werd niet meer zo dwingend en dominant als in het begin van de wedstrijd het geval was. Ook het inbrengen van aanvaller Gerald Asamoah bracht niet het gewenste effect. Heiko Westermann kreeg in de slotfase nog wel de mogelijkheid een verdiend punt in Gelsenkirchen te houden, maar zijn kopbal miste precisie.

Daarmee deed Schalke zich tekort in de strijd om de landstitel. De onnodige nederlaag, de thuisploeg kreeg in totaal achttien hoekschoppen tegenover eentje van Bayern, heeft als gevolg dat de ploeg van Rutten de aansluiting met de bovenste plekken verliest. Bayern Munchen mengt zich daarentegen in de top van het klassement.

Hertha BSC-Hoffenheim 1-0

In Berlijn kwam zondagavond een einde aan de indrukwekkende zegereeks van Hoffenheim. De promovendus kreeg na zeventig minuten voetbal de enige treffer tegen via Andriy Voronin.