
Dit is waarom Valente in de belangstelling staat van Feyenoord (en Ajax)
Luciano Valente steekt zijn neus nadrukkelijk aan het venster in de Eredivisie. Niet voor niets wordt de smaakmaker van FC Groningen in verband gebracht met Feyenoord, terwijl ook Ajax hem in de gaten zou houden. Zijn statistieken - twee goals en vijf assists in dit Eredivisie-seizoen - springen niet meteen in het oog, maar de belangstelling vanuit de Nederlandse top is wel degelijk te verklaren. VoetbalPrimeur duikt in de kwaliteiten en verbeterpunten van het 21-jarige toptalent.
Door Steven Minten
Architect van Groningen-aanval
Het beperkte aantal doelpunten van Valente dit seizoen is grotendeels te verklaren door de rol die hij vervult bij FC Groningen. De Nederlandse Italiaan, of Italiaanse Nederlander, is vaak de architect van de aanval. In plaats van hoog op het veld te wachten tot de bal bij hem komt, haalt hij deze zelf op om het spel te verdelen.
Een goed voorbeeld is zijn assist tegen PSV, afgelopen weekend. Valente stond aan de basis van de aanval en gaf een schitterende pass op Dave Kwakman, die feilloos afrondde.
Afbeelding 1: Valente speelt Kwakman vrij. Bron: ESPN
Valente beperkt zich niet tot het opzetten van aanvallen wanneer zijn team hoog op het veld staat. Ook als zijn ploeg zich dieper op eigen helft bevindt, zakt hij uit om de bal op te halen, dribbels in te zetten of slimme passes te versturen.
Afbeelding 2: Valente laat zich uitzakken naar de zijkant om de bal te ontvangen en de aanval op te bouwen. Bron: ESPN
Toch valt er iets op wanneer Valente zich aan de zijkant positioneert: hij staat vaak horizontaal naar zijn eigen doel gericht. Dit betekent dat hij met zijn rug naar de goal van de tegenstander staat, terwijl het ideaal is om verticaal te staan, met de schouders parallel aan de zijlijn. Waarom is dit belangrijk? Horizontaal gepositioneerd, mist hij het overzicht op de situatie richting het doel van de tegenstander. Een verticale houding biedt voordelen, zoals het eenvoudiger scannen van de omgeving en daardoor het sneller bepalen van de volgende actie.
Afbeelding 3: Valente staat met zijn lichaam horizontaal naar zijn eigen doel, waardoor hij zich minder goed kan voorbereiden op zijn volgende actie. Bron: ESPN
Maestro met scherpe pass
Valente's rol sluit perfect aan bij het type speler dat hij is. Maar wat maakt hem zo bijzonder? De middenvelder beschikt over een fijne en nauwkeurige pass, zowel kort als lang. Combineer dit met het overzicht van de jeugdinternational en je hebt een speler die in staat is om aanvallen te organiseren en te dirigeren.
Valente blinkt uit in het geven van crosspasses vanaf een lage positie op het veld, waarbij hij de bal moeiteloos van de ene kant naar de andere verplaatst. Daarnaast heeft hij het vermogen om splijtende dieptepasses te geven, zoals hij tegen PSV meerdere keren kansen creëerde.
Afbeelding 4: Valente onderschept de bal op eigen helft en kijkt meteen vooruit om zijn medespelers te bereiken. Bron: ESPN
Afbeelding 5: Valente herkent de diepte-loopactie van Van Bergen en levert een perfecte pass, waardoor Thom van Bergen 1-tegen-1 komt met Ryan Flamingo. Bron: ESPN
Naast zijn passing beschikt Valente over een ander belangrijk wapen: zijn dribbels. Hij heeft het vermogen om tegenstanders te passeren, maar vertoont soms de neiging om te ver door te dribbelen zonder de bal op tijd af te spelen.
Daarnaast kiest Valente niet altijd de juiste ruimtes om in te dribbelen, zoals te zien is in afbeelding 6, 7 en 8. Hier probeert hij tussen twee spelers van NAC door te dribbelen, terwijl er ook nog een derde speler rugdekking geeft. Een ondoordachte keuze, zeker gezien de ruimte die aan de andere kant van het veld beschikbaar was.
Afbeelding 6: Valente onderschept de bal en zet direct een dribbel in. Bron: ESPN
Afbeelding 7: Valente probeert tussen twee tegenstanders door te dribbelen, terwijl een NAC-speler rugdekking geeft en er aan de andere kant meer ruimte ligt. Bron: ESPN
Afbeelding 8: Valente raakt de bal kwijt, waardoor NAC het balbezit overneemt. Bron: ESPN
Diepteloopacties met potentie
De meeste spelmakers als Valente komen het liefst in de bal om het spel te verdelen. Toch laat de Groningen zien dat hij ook de nodige diepteloopacties in huis heeft. Deze acties kunnen twee doelen dienen: zelf in scoringspositie komen of ruimte creëren voor je teamgenoten. Valente beheerst beide varianten, al is de timing van zijn loopacties nog niet altijd optimaal.
Het herkennen van ruimtes om aan te vallen is essentieel. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er te veel ruimte ontstaat tussen twee verdedigers van de tegenstander. Door precies door het midden van deze ruimte te lopen, wordt het voor een verdediger vrijwel onmogelijk om de diepteloopactie te verdedigen.
Een goed voorbeeld hiervan is één van de twee goals die Valente dit seizoen maakte. Hij scoorde in het uitduel met sc Heerenveen na een slimme diepteloopactie vanuit het middenveld, waarbij hij perfect gebruikmaakte van de ruimte tussen de verdedigers.
Afbeelding 9: Valente ziet dat een verdediger meegaat met zijn teamgenoot, die de bal aanneemt. Bron: ESPN
Afbeelding 10: Valente maakt een loopactie in de ruimte tussen de verdedigers van Heerenveen. Bron: ESPN
Afbeelding 11: Valente loopt zich vrij en werkt beheerst af. Bron: ESPN
Drukzetten met discipline
FC Groningen zet druk in een 4-4-2-formatie, waarbij Valente fungeert als één van de twee spitsen. Wat direct opvalt, is zijn gedisciplineerde manier van drukzetten, gecombineerd met voldoende intensiteit. Toch laat hij op een belangrijk punt steken vallen: het scannen van de passlijnen. Hij heeft nog moeite om goed in te schatten welke lijnen hij moet sluiten. Voor een jonge speler als Valente is dit niet ongebruikelijk, maar het is wel een cruciaal verbeterpunt.
In afbeelding 12 is te zien hoe Valente verantwoordelijk is voor het afdekken van de passlijn naar het centrum en tegelijkertijd verantwoordelijk is voor de centrale verdediger, in dit geval Feyenoorder Thomas Beelen. Hij anticipeert op een pass naar Beelen en zet alvast een paar stappen in zijn richting. Dit zorgt er echter voor dat de passlijn naar Antoni Milambo open gaat, waardoor Milambo de bal in het centrum kan ontvangen.
Afbeelding 12: Valente is verantwoordelijk voor het sluiten van de passlijn naar het centrum en zet druk op Beelen als de bal naar de verdediger wordt gespeeld. Bron: ESPN
Afbeelding 13: Valente gokt en zet een stap in de richting van Beelen. Bron: ESPN
Afbeelding 14: de passlijn naar Antoni Milambo komt open te liggen, waardoor hij de bal in het centrum kan ontvangen. Bron: ESPN
Conclusie
Valente is een speler die in balbezit excelleert en keer op keer laat zien dat hij het spel kan dirigeren. Hij combineert zijn technische kwaliteiten met voldoende inzet, zowel in zijn diepteloopacties als in het drukzetten. Toch zijn er nog punten waarop hij zich kan verbeteren. Zo moet hij beter leren inschatten wanneer hij wel of niet moet dribbelen en in welke ruimtes hij moet dribbelen. Daarnaast verdient zijn scangedrag aandacht om zijn spel naar een hoger niveau te tillen.
Valente lijkt hoe dan ook klaar voor de volgende stap in zijn carrière. Een overstap naar de subtop van de Eredivisie lijkt binnen handbereik. Bij een topclub is een basisplaats wellicht niet direct gegarandeerd, maar gezien zijn potentie zou de Groninger er niet misstaan. Feyenoorder Dávid Hancko is al om. "In de rust (van Feyenoord - Groningen, red.) zei ik: kunnen wij hem niet kopen? Hij speelde echt heel sterk, liep steeds weg uit de as en dat was lastig te verdedigen."