Hoe 'motor' Frenkie Dortmund constant weet te frustreren

'Motor' Frenkie weet Dortmund constant te frustreren, maar blijft niet foutloos

102

FC Barcelona heeft met speels gemak afgerekend met Borussia Dortmund. De Spanjaarden waren oppermachtig en versloegen de Duitsers uiteindelijk met 4-0. Frenkie de Jong, van wie deze week duidelijk werd dat hij definitief langer in Catalonië wil blijven, speelde een uitstekende wedstrijd. Als controleur blijkt hij van onschatbare waarde voor Barcelona, vooral in balbezit. VoetbalPrimeur analyseert het ijzersterke optreden van de Oranje-international tegen Dortmund.

Door Steven Minten

Dortmund ontregeld door De Jongs positionering
In balbezit is het De Jong gelukt om Borussia Dortmund volledig te ontregelen. De Duitsers kiezen ervoor om Barcelona niet hoog onder druk te zetten, maar pas vanaf de middenlijn druk te geven. Toch is het cruciaal om spelers voldoende tijd en ruimte te bieden om een pass te geven of in te dribbelen. De Jong speelt hierin een sleutelrol door zich voortdurend op de juiste manier te positioneren, waardoor vooral de centrale verdedigers van Barcelona deze tijd en ruimte krijgen.

Dortmund zet druk in een 4-4-2-formatie, waarbij de twee spitsen – Serhou Guirassy en Carney Chukwuemeka – de taak hebben om de centrale verdedigers van Barcelona onder druk te zetten. De Jong profiteert hier optimaal van, omdat de twee spitsen rekening moeten houden met hem. Door zijn slimme positionering vergroot hij de afstand tussen de spitsen en de centrale verdedigers en beïnvloedt hij de hoek waaruit de spitsen druk moeten zetten. Dat is ongunstig voor de aanvalsleiders van Dortmund.

In een ideale situatie willen spitsen recht vooruit drukzetten, maar door De Jongs positionering worden ze gedwongen om horizontaal, in de richting van de zijlijn, te pressen. Dit opent de pass- en looplijnen naar voren, precies wat Dortmund wil vermijden. Een pass of dribbel direct vooruit is immers de snelste weg naar het doel. De Jong zorgt ervoor dat deze optie steeds beschikbaar blijft. Dit maakt hem niet alleen een cruciale schakel in het spel van Barcelona, maar ook een constante bron van frustratie voor de tegenstander.


Afbeelding 1: De Jong neemt de vrije trap, terwijl Chukwuemeka zichtbaar twijfelt op wie hij druk moet zetten. (Bron: Ziggo Sport)


Afbeelding 2: De Jong zakt verder terug, waardoor Chukwuemeka gedwongen wordt horizontaal druk te zetten, terwijl Íñigo Martínez ruimte krijgt om in te dribbelen. (Bron: Ziggo Sport)

Maar De Jong geeft zijn centrale verdedigers niet alleen ruimte door zich goed te positioneren: ook door bewust naar tegenstanders toe te dribbelen, creëert hij ruimte. Een perfect voorbeeld hiervan zien we in de 52ste minuut, wanneer de controleur net zo lang met de bal aan de voet dribbelt totdat Guirassy gedwongen wordt om druk te zetten. Door deze actie trekt De Jong de aandacht van de spits weg van de centrale verdedigers, waardoor zij meer tijd en ruimte krijgen om een actie vooruit te maken.


Afbeelding 3: De Jong dribbelt richting Guirassy, die van plan is vooruit druk te zetten op Cubarsí. (Bron: Ziggo Sport)


Afbeelding 4: De Jong dribbelt zo ver door dat Guirassy, die al een paar stappen naar voren heeft gezet, nu weer terug moet om druk te zetten op De Jong. (Bron: Ziggo Sport)

Verdedigend niet altijd even stabiel
Hoewel De Jong in balbezit vaak excelleert, is hij verdedigend niet altijd even stabiel. Vaak speelt hij bij balbezit van Barcelona als enige verdedigende middenvelder, doordat Pedri hoger op het veld staat om de aanval te ondersteunen. Dit legt een zware verdedigende verantwoordelijkheid op De Jongs schouders, vooral in de omschakeling van balbezit naar verdedigen, wanneer Barcelona de bal verliest.

In deze fase is het cruciaal dat een defensieve middenvelder de juiste momenten herkent om druk te zetten op de tegenstander – ook wel counterpressen genoemd – of om de tegenstander te vertragen, zodat ploeggenoten de tijd krijgen om zich weer achter de bal te positioneren. In deze wedstrijd stapt De Jong echter een aantal keer te snel door, waardoor hij op cruciale momenten te laat komt om een tackle in te zetten. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, omdat hij daardoor veel ruimte achter zich laat en geen tijd geeft aan zijn teamgenoten om achter de bal te komen. De ruimte die De Jong geeft kan Dortmund vervolgens benutten in de counter.

Een voorbeeld hiervan zien we in de 38ste minuut, wanneer De Jong te snel uitstapt en een vier-tegen-vier-situatie ontstaat. De Nederlander wordt in dit geval gered door de scheidsrechter, die per ongeluk de bal aanraakt en het spel stillegt. Dit moment onderstreept dat, hoewel De Jong een cruciale schakel is in het spel van Barcelona, er verdedigend nog ruimte voor verbetering is.

Afbeelding 5: De Jong stapt agressief in om te counterpressen, maar komt te laat. (Bron: Ziggo Sport)


Afbeelding 6: De Jong kan niet meer ingrijpen, waardoor een 4-tegen-4 situatie ontstaat met veel ruimte. (Bron: Ziggo Sport)

In deze wedstrijd leidt het agressieve doorstappen van De Jong niet tot een tegendoelpunt, maar dit zou in de toekomst problemen kunnen veroorzaken. Bovendien brengt deze speelstijl een verhoogd risico op blessures met zich mee, iets wat al zichtbaar is in de blessurehistorie van de Nederlander. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de timing van het instappen niet van een laag niveau is: De Jong doet dit ook regelmatig goed en weet op die momenten het spel van de tegenstander effectief te verstoren. Toch zijn er momenten waarop hij gered moet worden door zijn teamgenoten.

Conclusie
De Jong speelt een sterke wedstrijd tegen Borussia Dortmund en is de motor achter de overtuigende 4-0 overwinning van Barcelona. Het is dan ook niet verrassend dat de international bezig is aan een sterke periode in Spanje, zeker nu zijn team bovenaan staat in La Liga en al bijna verzekerd is van een plek in de halve finale van de Champions League. Door zijn slimme positionering creëert De Jong meerdere goede kansen voor zijn team. Toch blijft er een aandachtspunt: de middenvelder moet nog beter inschatten wanneer hij wel of niet moet instappen, om zowel verdedigend stabieler te worden als blessures te voorkomen.