
Gezondheidsraad waarschuwt voor gevaren van koppen en roept op tot nieuwe regels
De Gezondheidsraad slaat alarm over de risico's van herhaald hoofdcontact in de sport. Voetballers die regelmatig koppen lopen volgens de raad een verhoogd risico op dementie op latere leeftijd. Het adviesorgaan roept op tot maatregelen om de blootstelling aan herhaald hoofdcontact te beperken, zeker bij jeugdspelers.
Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzocht de Gezondheidsraad de langetermijngevolgen van herhaald hoofdcontact bij contactsporten als voetbal, boksen en rugby. De conclusie is helder: structureel contact met het hoofd, bijvoorbeeld door het koppen van de bal, kan het risico op chronisch hersenletsel vergroten.
Volgens de raad hangt het risico sterk samen met de frequentie en intensiteit van het hoofdcontact. Om die blootstelling te beperken, worden onder meer spelregelwijzigingen voorgesteld, zoals het vermijden van kopballen op hoge snelheid of het gebruik van lichtere trainingsballen. Vooral bij kinderen zou extra voorzichtigheid geboden zijn, vanwege de grotere kwetsbaarheid van het jonge brein.
De Nederlandse Sportraad komt later deze zomer met concrete aanbevelingen voor sporters, sportorganisaties en beleidsmakers, aansluitend op het rapport van de Gezondheidsraad. VoetbalPrimeur sprak onlangs met neuroloog Jort Vijverberg over de gevaren van koppen. Hij sprak uit dat aandacht voor het thema al 'grote winst' is. "Vergelijk het met roken. Dat vonden we vroeger heel normaal. Nu weet iedereen dat je er longkanker van kan krijgen. De bewustwording dat koppen voor hersenschade kan zorgen, is al een heel goede stap vooruit."
Check de nieuwste aflevering van #DoneDeal over het nieuwe trainersduo in Amsterdam, de jackpot van Feyenoord & PSV's zoektocht naar nieuwe verdedigers!