
Promes wil terugkeren naar Nederland en hoopt op deal met justitie
Quincy Promes wil zo snel mogelijk terugkeren naar Nederland. Dat laat de 33-jarige aanvaller weten in een interview met RTL Boulevard. Hij wil zich voor het gerechtshof verdedigen tegen veroordelingen voor het neersteken van een neef en betrokkenheid bij cocaïnehandel.
Promes verblijft al sinds 2024 in Dubai. Nederland deed eerder al een uitleveringsverzoek, maar dat kwam tot dusverre niet van de grond. Volgens zijn nieuwe advocaat Cem Polat hoopt de oud-speler van FC Twente, Ajax, Sevilla, Spartak Moskou en het Nederlands elftal een oplossing te vinden. Polat zal dinsdag een schorsingsverzoek indienen, zodat Promes naar Nederland kan komen zonder te worden gearresteerd.
De vijftigvoudig international wil ook vrij kunnen reizen tijdens het proces in hoger beroep, zodat hij zijn profcarrière kan voortzetten. Hij belooft volledige medewerking en een gevangenisstraf te ondergaan als die hem wordt opgelegd. Daarnaast wil Promes kwetsbare jongeren voorlichting gaan geven over de gevaren van verzeild raken in het criminele milieu. "Ik ga niet liegen dat ik Nederland erg mis en graag terug wil komen. Er wordt ook al heel vaak gezegd dat ik op de vlucht ben maar ik probeer al een tijd contact te maken met justitie om het op te lossen", zegt hij bij RTL Boulevard.
Het Openbaar Ministerie wil dat Promes zijn straf zo snel mogelijk uitzit en ziet er niets in om het bevel tot gevangenneming op te heffen. Het wordt de buitenspeler kwalijk genomen dat hij niet op kwam dagen bij de zittingen. "Ik had te maken met contractuele verplichtingen naar mijn club Spartak Moskou", zegt Promes daarover. "Toen ik erachter kwam dat mijn zaak liep in Nederland was ik al uitlandig dus was het voor mij lastig om die keuze te maken en naar Nederland af te reizen. Ik kan niet in de hand bijten die me voedt op dat moment. Zo zit ik niet in elkaar."
Voor het neersteken van zijn neef kreeg Promes anderhalf jaar cel opgelegd. Daarnaast was hij volgens justitie betrokken bij grootschalige drugshandel. Volgens De Telegraaf komt het vaker voor dat veroordeelden het volledige proces in vrijheid mogen afwachten. Bekende voorbeelden zijn Peter Gillis en Ali B. Het zou Promes de kans bieden om nog enkele jaren in het buitenland te spelen. Zijn advocaat heeft enkele voorstellen gedaan om dit mogelijk te maken.
Op de vraag of hij schuldig is, blijft Promes een antwoord schuldig. "Dat zijn inhoudelijke vragen waar ik geen uitspraak over kan doen, op advies van mijn advocaat." Wel noemt hij de zaak 'een donkere wolk die constant boven je hoofd hangt'. "Als het allemaal afgelopen is, zal ik, wat het recht ook beslist, daar verantwoordelijkheid voor nemen. Ik respecteer het rechtssysteem."
In een reactie is het OM onverbiddelijk. "Wat voor het OM op dit moment het meest belangrijk is, is dat hij veroordeeld is voor ernstige strafbare feiten en dat er een bevel van de rechtbank ligt dat hij moet komen vast te zitten. Voor het OM is het belangrijk dat het bevel ten uitvoer wordt gelegd. Op dit moment zeggen we: als hij naar Nederland komt, dan moet hij komen vast te zitten."