FC Volendam boekt eerste uitzege in Tilburg

FC Volendam boekt eerste uitzege in Tilburg

03-02-2009 23:02

Stopper Henny Schilder was in de 85e minuut de matchwinner met zijn eerste treffer ooit als prof. Wel leek hij uit buitenspelpositie te scoren.

De eerste minuten beloofden veel in Tilburg. Vóór Willem II ook maar over de middenlijn was geweest, kreeg Volendam al twee kansen. Dominique van Dijk schoot van dichtbij, waarop doelman Maikel Aerts goed reageerde. Dat was na 24 seconden. De eerste minuut was nog niet verstreken toen Paul de Lange de buitenkant van de paal trof met een hard schot. Aerts was daar kansloos.

Na vijf minuten keek Volendam tegen een achterstand aan. Sergio Zijler soleerde op rechts de 16 binnen, Tim Bakens toucheerde hem licht en Zijler ging zwaar neer. Strafschop besliste arbiter Jan Wegereef. Arjan Swinkels trapte onberispelijk binnen.

Volendam bleef op de aanval spelen, was tot de rust veruit de betere ploeg, maar kwam niet tot scoren. Aerts heerste bij alle inzetten, met name van Jack Tuyp. Willem II was nog een keer gevaarlijk door Niels Vorthoren, waarop Jeroen Verhoeven goed reageerde.

Wegereef, die bij de strafschop voor Willem II zo streng was, oordeelde in de 41e minuut mild op de elleboog van Frank Demouge tegen het hoofd van Gerry Koning. Hij trok de gele kaart waar de rode de juiste was.

Volendam bleef ook na rust lekker voetballen en bracht de thuisploeg aan het wankelen. Zeker toen Tuyp zich in de 55e minuut vrijspeelde en hard tegen de lat schoot. Drie minuten later haalde een vloeiende Volendamse aanval de Tilburgse defensie overhoop en tikte Rowin van Zaanen de verdiende gelijkmaker binnen.

In de resterende tijd ging Volendam voor de winst, wat de eerste uitzege van het seizoen zou betekenen. Aerts hield Willem II, dat dramatisch voetbalde, lang overeind bij schoten van Tuyp en De Lange. Vijf minuten voor tijd moest hij zwichtten toen Volendam weer massaal naar voren trok en in een scrimmage scoorde.

Willem II, in de malaise want nu al acht duels zonder zege, zette nog een wanhoopsoffensief in. Topscorer Demouge kon zomaar intikken, maar trapte naast de bal. Het Tilburgse publiek kon een fluitconcert aanheffen. Toen dat was verstomd klonk mooi gezang uit het supportersvak van de winnende ploeg.

(ANP)