Arbitrale dwaling kost zwak Ajax zege

Arbitrale dwaling kost zwak Ajax zege

Gepubliceerd: dinsdag 3 februari 2009 om 23:08di 03-02-2009 om 23:08

Koploper AZ kan woensdag in de thuiswedstrijd tegen Roda JC de voorsprong op Ajax vergroten tot elf punten. De toeschouwers van de Amsterdamse club wanen zich inmiddels in een vicieuze cirkel. Een handvol aankopen zorgde de laatste vijf jaar voor aanvang van de competitie steeds voor nieuwe hoop op een dertigste landstitel. Die kwam er telkens niet.

Trainer Marco van Basten had lang goede hoop dat hij met de traditie van de laatste jaren kon breken. Ook de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal krijgt Ajax dit seizoen echter niet aan het voetballen. Af en toe speelt de club mooi en effectief maar dat gebeurt nooit een aantal duels achter elkaar.

Zelfs Luis Suarez deelt de laatste weken in de malaise bij zijn club. De absolute uitblinker van de Amsterdamse club in de eerste competitiehelft kreeg in de eerste acht minuten twee uitgelezen kansen om Ajax een eenvoudige avond te bezorgen. Hij kreeg een vrije doorgang richting het doel van Heracles maar strandde op doelman Martin Pieckenhagen.

Rick van den Bergh loste namens Heracles in de elfde minuut voor het eerst een waarschuwingsschot. De middenvelder, die in de thuiswedstrijd tegen Ajax ook al twee keer de lat trof, stuitte op de paal. De thuisclub was kennelijk niet voldoende gewaarschuwd, want de Hagenaar in Almelose dienst mocht een minuut later opnieuw aanleggen. Dit keer verraste hij doelman Maarten Stekelenburg met een rake trap in de benedenhoek (0-1).

De doelman van het Nederlands elftal mocht zich het openingsdoelpunt aanrekenen, zoals hij twee weken geleden op bezoek bij FC Groningen ook niet helemaal vrijuit ging bij het enige doelpunt van de wedstrijd (0-1). Het was ook of Stekelenburg besefte dat hij bij Ajax moet concurreren met Kenneth Vermeer, een doelman die tijdens zijn verblijf in de ziekenboeg in de eerste competitiehelft wel voldeed. Hij speelde nerveus en bracht soms ploeggenoten bij spelhervattingen in de problemen.

Stekelenburg trof in de 31e minuut geen blaam bij de tweede treffer van Heracles. Aanvaller Vojtech Schulmeister reageerde sneller op een doorkopbal van Mark Fledderus dan Jan Vertonghen en liet Stekelenburg tot grote woede van de toeschouwers in de Amsterdam ArenA kansloos: 0-2.

Ajax wachtte tot de zeventigste minuut met een serieus slotoffensief. Miralem Sulejmani zorgde voor de aansluitingstreffer (1-2). Suarez benutte twee minuten laten een strafschop, die Ajax kreeg omdat doelman Pieckenhagen invaller Siem de Jong vloerde: 2-2. De thuisclub leek daarna nog aanspraak te maken op de zege maar kwam niet verder dan een onterecht afgekeurde treffer van Suarez in blessuretijd.

(ANP)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws