Misser Stekelenburg kost Oranje zege

Misser Stekelenburg kost Oranje zege

11-02-2009 23:28

Met het oog op het eerstvolgende duel met Schotland had Bert van Marwijk liever tegen een ploeg als Wales geoefend. Het kan bijna niet anders of de bondscoach moet tijdens de wedstrijd in Tunis nog meer spijt hebben gekregen van de keuze voor de uiteindelijke sparringspartner. Tunesië hanteerde niet alleen een heel andere speelwijze dan Schotland. De Afrikaans kampioen van 2004 presenteerde zich voor eigen publiek ook als een hele vervelende tegenstander, die grossierde in overtredingen.

Van Marwijk gaf al voor de ontmoeting een signaal af aan Klaas-Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. De bondscoach hield beide spelers buiten de basisformatie omdat ze weinig speeltijd bij Real Madrid krijgen. Het koos nog niet eerder een aanvallend kwartet, bestaande uit Dirk Kuyt, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Arjen Robben.

Vooral voor Kuyt was het jammer dat Oranje ver verwijderd bleef van het niveau dat het kan halen. De Katwijker krijgt in het Nederlands elftal niet zo vaak de kans om zich als centrumspits te onderscheiden. Ook tegen Tunesië werd hij nauwelijks in stelling gebracht. Oranje kreeg alleen na rust doelkansen.

Van Marwijk kondigde al voor de wedstrijd aan dat hij veel spelers in actie zou laten komen. De bondscoach hield woord en wisselde Kuyt, Van Persie en Sneijder in de rust voor Huntelaar, Babel en Van der Vaart. Na een uurtje moetsen de controlerende middenvelders Mark Van Bommel en Nigel de Jong plaatsmaken voor Stijn Schaars en Medes da Silva. De eerstgenoemde, aanvoerder van AZ, keerde na twee jaar terug in Oranje en had met zijn eerste actie een aandeel in de openingstreffer van Huntelaar.

Wedden

Meer odds



Schaars vond in de 63ste minuut het hoofd van Joris Mathijsen, die de bal klaarlegde voor de spits die al meer dan een maand wacht op zijn eerste treffer voor Real Madrid. Huntelaar bleek het scoren nog niet te zijn verleerd en maakte zijn elfde doelpunt in negentien interlands.




Maarten Stekelenburg mocht zich aanrekenen dat Tunesië vier minuten later alweer op gelijke hoogte kwam. De doelman, de laatste weken ook bij Ajax niet in grote vorm, liet zich verrassen door een afstandschot van Jamel Saihi (1-1). Stekelenburg voedde met zijn blunder ongewild de discussie wie op dit moment de beste keeper voor Oranje is.




Linksback Edson Braafheid mocht terugkijken op een bevredigend debuut. Van Marwijk gunde in de slotfase ook nog Gregoery van der Wiel zijn eerste speelminuten in Oranje.