Van Basten: Blij met winst na bewogen week

Van Basten: "Blij met winst na bewogen week"

15-02-2009 16:22

Fabian Bijman
AMSTERDAM

Vier keer stond het aluminium de Amsterdammers in de weg, twee keer vond de thuisploeg zondag wel het doel tegen Feyenoord. Goed was het niet, maar de wil om te winnen was groot in Amsterdam. De altijd kritische Ajax-aanhang besloot een punt achter het aanzwellende negativisme te zetten en in plaats van de ploeg uit te jouwen, zich als één man achter de roodwitte elf te scharen. Het bleek het steuntje in de rug dat de gekrenkte Ajacieden nodig hadden.

Voorzichtigheid was troef in de eerste helft, zo gaf Ajax-trainer Marco van Basten na afloop ruiterlijk toe. "Na een bewogen week ben ik zeer blij met de winst op Feyenoord. In de eerste helft wilden we met name niet te kwetsbaar zijn. Weinig balverlies leiden, bal vooral in de ploeg houden. Dat liep redelijk goed, maar voorin konden we het verschil niet maken."

In het tweede speldeel brak een treffer van Thomas Vermaelen het duel kort na rust open. In tegenstelling tot de afgelopen weken slaagde Ajax er nu wel in veel kansen te creëren. Daarbij werd de thuisploeg weliswaar geholpen door de bezoekers, die wel erg veel ruimte weggaven. "We gingen te geforceerd op zoek naar een goal, terwijl er nog bijna een hele tweede helft te spelen was", vond Feyenoord-trainer Leon Vlemmings. "Met de weggegeven ruimte speelden we Ajax in de kaart."

Met name Leonardo wierp zich op tot smaakmaker van het verder zouteloze treffen in Amsterdam. Omdat Mickey Sulejmani wat last van griep had, bracht Van Basten de flankspeler in. "Leo maakte het verschil", zag ook de trainer. Ondanks het feit dat Ajax kansen in overvloed had, duurde het lang voordat de beslissing viel. "Helaas", aldus een lichtjes balende Van Basten, die liever gezien had dat zijn ploeg Feyenoord al in een eerder stadium de genadeklap uitdeelde. "Uiteraard zijn wij heel blij met deze winst. Dat was hard nodig. Dit geeft meer vertrouwen voor de komende duels."

Over de toekomst van Leonardo, die naar eigen zeggen alleen zijn handtekening nog hoeft te zetten bij Panathinaikos, is nog altijd geen duidelijkheid. De oud-Feyenoorder liet zich in het duel met de Rotterdammers van zijn beste kant zien. "Leonardo heeft in de tweede helft nog maar eens bewezen een heel gevaarlijke speler te zijn. Als hij zo blijft presteren heb ik hem er graag bij", zei Van Basten na afloop.