Feyenoord pas laat langs De Graafschap

22-02-2009 17:22

Het was pas de tweede zege onder interim-trainer Leon Vlemmings, die met zijn ploeg revanche nam voor de smadelijke nederlaag eerder dit seizoen op eigen veld (1-3) tegen de degradatiekandidaat uit de Achterhoek. Collega Henk van Stee moet na de nieuwe nederlaag vrezen voor zijn positie, die hij in de afgelopen week zelf al in de spelersgroep ter discussie stelde.

Vlemmings was voor het duel op de Vijverberg al hoopvol gestemd. Door de rentree van belangrijke spelers als Giovanni van Bronckhorst, Jon-Dahl Tomasson en Kevin Hofland had de 38-jarige Brabander eindelijk wat meer keus in zijn selectie. Op papier zag de opstelling van de Rotterdammers er dan ook redelijk sterk en evenwichtig uit.

Aanvaller Georginio Wijnaldum begon uitstekend aan de wedstrijd op het slechte en zware veld. Al na een halve minuut draaide de jongeling met de bal aan zijn voet naar binnen waarna hij fraai inschoot. Doelman Erik Heijblok liet zich evenwel door de snelle doelpoging niet verrassen.

Feyenoord speelde voor de rust aanvallend best aardig. Vooral in de beginfase dwongen de bezoekers een paar mooie kansen af. De afwerking liet evenwel opnieuw veel te wensen over. Met name Tomasson toonde in het strafschopgebied te weinig scherpte. Zijn makker Roy Makaay werkte hard, maar kwam in de eerste helft niet in scoringspositie.

Ook De Graafschap, de minst scorende ploeg in het betaalde voetbal, wist zich voor de rust geen raad met een aantal prima kansen. Chelsea-huurling Ben Sahar had in kansrijke positie te veel tijd nodig en de 18-jarige Luuk de Jong, die in de belangstelling staat van verscheidene eredivisieclubs, tikte vlak voor doelman Henk Timmer de bal naast. Zeker in de eindfase van de eerste helft waren de Superboeren zeker niet minder dan de langzaam wegzakkende Rotterdammers.

Na de pauze leek er weinig verandering in het spelbeeld op te treden. Feyenoord was opnieuw wat meer aan de bal, met De Graafschap als loerende partij. Karim El Ahmadi, die in de elfde minuut al dicht bij 0-1 was na een soepele aanval, schoot het stagnerende duel tussen de twee machteloze ploegen open. Hij kreeg in de 54e minuut een vrije doortocht waarna hij doeltreffend inschoot: 0-1.

Coach Henk van Stee moest het daarna ontgelden bij het fanatieke deel van het thuispubliek. Het ploeterende De Graafschap was in de slotfase nog wel een paar keer dicht bij de niet onverdiende 1-1. Met name invaller Jason Oost lonkte naar de gelijkmaker. Doelman Timmer, die na dit seizoen weg moet bij Feyenoord, hield zijn wankelende ploeg overeind. In blessuretijd maakte Tomasson de overwinning helemaal rond: 0-2.