Ajax heeft aan twee kansen genoeg

Ajax heeft aan twee kansen genoeg

01-03-2009 15:20

Jelmer van der Dussen
UTRECHT

Hoewel Ajax niet zijn beste spel speelde, wist het de drie punten toch verrassend eenvoudig veilig te stellen. De angst van trainer Marco van Basten ? die een gretige en strijdvaardige opponent verwachtte ? bleek achteraf gezien ongegrond. Utrecht had geen boodschap aan de effectiviteit van de Amsterdammers, die met een duidelijke boodschap richting de Domstad trokken.??

De opdracht voor Ajax hield in om de op voorhand zo gevreesde kick and rush-tactiek van FC Utrecht in de kiem te smoren. Zeker na de fysieke veldslag tegen Fiorentina verwachtte Van Basten zondag een wervelende start van de thuisploeg, maar ook de geboren Utrechter moest na een kleine twintig minuten constateren dat zijn ploeg in Stadion Galgenwaard de bovenliggende partij was.??

Die overmacht op halve kracht ? FC Utrecht liet in de openingsfase te gemakkelijk met zich sollen ? mondde uit in een vroege openingstreffer van Gregory van der Wiel. De rechtsback zette vanaf de flank zelf de aanval op, kreeg de bal via de voeten van Eyong Enoh en Miralem Sulejmani terug en verschalkte doelman Michel Vorm vervolgens knap: 0-1.??

Op basis van het overwicht was de voorsprong voor Ajax verdiend, maar net als FC Utrecht konden de bezoekers aanvallend te weinig klaarspelen. Op een snelle uitbraak van Urby Emanuelson en een kopbal van Luis Suarez na, kwam Ajax in de eerste helft niet meer in de buurt van het doel van de thuisploeg.??

De wedstrijd was al gevorderd tot de vijfentwintigste minuut toen ook de Domstedelingen voor het eerst de weg naar het vijandelijke doel vonden. Hoewel de schoten van Simon Cziommer en Michael Silberbauer en de acties van Tim Cornelisse en Tom Caluwé de Ajax-defensie nauwelijks deden beven, gaven de aanvallende impulsen de morrende supporters in Stadion Galgenwaard hoop op meer.??

Vanaf het moment dat FC Utrecht aan aanvallen begon te denken, liet Ajax zich voortdurend terugvallen in zijn verdedigende stellingen. Met een minimale inspanning maximaal resultaat halen, dat leek het devies wat Van Basten ? die Maarten Stekelenburg, Gabri en Dario Cvitanich in Utrecht miste - zijn mannen zondagmiddag had meegegeven.??

Hoewel die tactiek op het eerste gezicht riskant leek, pakte het toch goed uit voor de Ajacieden. Zonder goed te spelen besliste Jan Vertonghen na een uur uit een dode spelsituatie spelen de wedstrijd. De Belg kopte een voorzet van - opnieuw - Sulejmani via de onderkant van de lat achter Utrecht-doelman Vorm: 0-2. Het verzet van de thuisploeg ? als daar al sprake van was ? leek daarmee definitief gebroken. ??

Goed handelend optreden van invaldoelman Kenneth Vermeer voorkwam nog wel dat Utrecht een kwartier voor tijd nog terug in de wedstrijd kon komen. Allereerst ronselde hij een schot van Cornelisse moeizaam weg, om vervolgens met een katachtige redding de rebound van Cedric van der Gun te keren. ??

Op de puike overwinning van Ajax - dat via Thomas Vermaelen de voorsprong nog had kunnen uitbreiden - kwam in de slotfase nog wel een smet toen Vertonghen met een ogenschijnlijke hamstringblessure het veld moest ruimen. De moedeloosheid die van het gezicht van de uitstekend spelende Belg te lezen viel, voorspelt weinig goeds voor de hoofdstedelingen.?