Angstgegner NAC slaat opnieuw toe in Alkmaar

Angstgegner NAC slaat opnieuw toe in Alkmaar

Gepubliceerd: donderdag 5 maart 2009 om 23:35do 05-03-2009 om 23:35

Fabian Bijman
ALKMAAR

AZ kende op zoek naar zijn tweede bekerfinale in drie jaar tijd een droomstart. Na dertien minuten was het Moussa Dembélé die de ban brak. Bij het eerste gevaar voor het doel van goalie Jelle ten Rouwelaar sloeg hij doeltreffend toe. Een vrije trap van Stijn Schaars zeilde over de NAC-defensie en vond de voet van de Belgische rechtermiddenvelder van AZ die handig opdook achter de laatste linie van de bezoekers: 1-0.

Het contrast tussen beide ploegen is in vergelijking met het begin van het voetbalseizoen 2008/2009 is enorm. In de ouverture van de huidige voetbaljaargang was het NAC Breda dat AZ in eigen huis verraste. De Bredanaars zegevierden door twee treffers van Matthew Amoah. Het is tot op heden de enige nederlaag die de Alkmaarders dit seizoen in het eigen DSB Stadion leden en tevens de voorbode van een uitstekende start van de Bredanaars, terwijl AZ pas na drie speelronden de eerste punten wisten te verzamelen.

Hoe anders is de situatie nu. Het NAC van trainer Robert Maaskant mocht even ruiken aan de koppositie in de Eredivisie maar presteert, geplaagd door fors blessureleed, het overgrote deel van het seizoen meer dan wisselvallig. AZ daarentegen is na de valse start hard op weg naar de tweede landstitel in de clubhistorie. Ook in de beker is het het elftal van Van Gaal dat freewheelend op weg is naar succes. Nadat eerst PSV voor de tweede maal in één seizoen in Alkmaar zijn Waterloo vond, stootte AZ zonder moeite ? daarbij geholpen door een relatief eenvoudige loting ? door naar de kwartfinales.

De weg van de Bredanaars naar de laatste acht verliep een stuk lastiger. Zo kreeg het een ronde eerder in een echt bekerduel FC Groningen pas na strafschoppen op de knieën. In AZ ontmoet NAC een oude bekende. Ook twee jaar terug moesten de Bredanaars in de eindfase van het KNVB Beker-toernooi afreizen naar Alkmaar. Aan dat duel houden de Brabanders geen warme gevoelens over. Na negentig minuten stond er een 6-0 einduitslag op het bord.

Zoals zo vaak dit seizoen koos AZ, drievoudig bekerwinnaar, na de vroege voorsprong voor een afwachtende rol. Hoewel NAC met name bekend staat als een ploeg die zijn zaakjes defensief goed op orde heeft lieten de bezoekers in het DSB Stadion zien ook voetballend een aardig woordje mee te spreken. Kansen waren er ? behoudens een hard schot van Nourdin Boukhari ? weliswaar niet, onbegrip wel.

Ragnar Klavan, opnieuw acterend als centrale verdediger, stuntelde opzichtig en liet zich door Anthony Lurling de kaas van het brood eten. Lurling kon na het veroveren van de bal koers zetten richting het doel van Sergio Romero, maar kwam in het strafschopgebied opnieuw Klavan tegen. De NAC-aanvaller verloor zijn evenwicht en viel tegen het gras, wat resulteerde in een emotionele roep om een strafschop. Arbiter Bas Nijhuis wilde echter van niets weten. Ook niet toen even later Rob Penders in kansrijke positie opzichtig door Simon Poulsen werd vastgehouden.

Terwijl de thee bij de spelers nog de weg naar de maag zocht had het duel al bijna beslist kunnen zijn. Maarten Martens kreeg alle vrijheid om op te stomen. Zijn schot met zijn zwakkere rechterbeen belandde buiten het bereik van Ten Rouwelaar op de paal. Ook de rebound was niet besteed aan de rechter van Martens, die zijn inzet dit keer hoog over zag gaan.

In de 55e minuut gebeurde er iets wat hem in AZ-shirt zelden tot nooit overkomt. Romero blunderde opzichtig door een schot van Boukhari door zijn handen te laten glippen. Met catastrofale gevolgen want, toen de Argentijn de bal eenmaal terugvond, lag deze in het net: 1-1. Zo bevestigde de Marokkaan in Bredase dienst nog maar eens dat hij ? in duels met oud-werkgevers ? een levensgevaarlijke tegenstander is.

NAC, dat één keer in zijn historie de KNVB Beker één keer wist te winnen, onderstreepte in Alkmaar nog maar eens zijn status als angstgegner van AZ. Dertien minuten voor tijd namen de Bredanaars op wonderschone wijze de leiding in het kwartfinaleduel. Een afgemeten dieptepass van Ellery Cairo werd door Boukhari in één keer breed gelegd op Anthony Lurling. De handige aanvaller zette de AZ-verdediging en Romero met één beweging op het verkeerde been en schoof eenvoudig de 1-2 binnen.

Met de zege op de Alkmaarders bevestigde het elftal van Robert Maaskant de status van cupfighter die het zich in de afgelopen seizoenen verwierf. Tijdens de laatste twee edities van het bekertoernooi reikten de Bredanaars telkens tot de laatste vier. Ook dit jaar is NAC in elk geval één van de halve finalisten.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws