Barça swingt en Messi straalt

11-03-2009 23:37

Na de 1-1 van twee weken terug in Lyon wist FC Barcelona wat het te doen stond in eigen huis. Dat was van meet af aan ook te zien aan het elftal van Pep Guardiola. Met name Lionel Messi maakte zijn faam opnieuw waar in Camp Nou.

Het was Thierry Henry die na 25 minuten spelen de score opende. De Fransman, ook in het heenduel al trefzeker, was het eindstation van een voorzet van Rafael Marqúez. Met een simpele voetbeweging liet hij doelman Hugo Lloris kansloos: 1-0.

Twee minuten laten was het opnieuw raak voor de Catalanen. Wederom was het Henry die doel trof. Dit keer gold Xavi als aangever. Na een korte combinatie met Samuel Eto'o zag de Spanjaard de vrijstaande Henry niet over het hoofd: 2-0. Daarmee was de koek nog niet op in de eerste helft.

Vijf minuten voor rust gleed Messi soepel door de verdediging van Lyon. Na een korte één-twee met Eto'o schoof hij met de binnenkant van de linkervoet de derde Spaanse treffer tegen de touwen: 3-0. Ook Eto'o deed nog voor het verstrijken van de eerste 45 minuten een duit in het zakje.

De Kameroener speelde zich, op aangeven van Henry, handig vrij, liet een Lyon-verdediger achter zich en schoot een vierde treffer langs Lloris: 4-0. Nog voor rust deden de Fransen iets terug in de persoon van Jean II Makoun. Hij kopte een corner van Juninho binnen: 4-1.

Lyon wilde niet opgeven en kwam strijdbaar uit de kleedkamer. Dit leverde direct na rust een tweede treffer op. Juninho schoot, na een handig overstapje van Karim Benzema, een voorzet van Cesar Delgado achter Barça-goalie Victor Valdes: 4-2.

De frustraties liepen in de slotfase nog even hoop op. Juninho was hier het voornaamste slachtoffer van. De spelmaker van Lyon ging zijn boekje binnen één minuut twee keer te buiten en mocht daardoor vervroegd inrukken van de Noorse arbiter Ovrebro. Tegen tien man was het slotakkoord weggelegd voor Seydou Keita. Hij tekende in de extra tijd de 5-2 aan.