Topclubs flirten met Europese superliga

Topclubs flirten met Europese superliga

17-03-2009 15:24

De oprichting van een superliga moet resulteren in hogere opbrengsten, om zo de gevolgen van de economische crisis te compenseren.

AC Milan was naar verluidt de eerste club die zich weer voor een superliga sterk heeft gemaakt. Ook clubs als Internazionale, Real Madrid, Manchester United en Liverpool ondersteunen het initiatief.

Het voornemen sluit aan op de plannen die meerdere topclubs al in de jaren '90 hadden, weten de Spaanse media El Mundo en Marca. Dit keer zou de superliga echter niet zonder, maar met medewerking van de UEFA moeten worden opgezet.

Volgens de plannen moet er vanaf het seizoen 2012/2013 een superliga komen die de Champions League en de UEFA Cup vervangt. Er zal een onderscheid komen in drie niveau's, die volgens de prestaties van de clubs worden ingedeeld. Daarbij hebben ook clubs uit kleinere landen de mogelijkheid om naar de 'elitegroep' te promoveren.

Volgens de kranten zal er in de superliga praktisch wekelijks worden gespeeld. De nationale competities zullen daarbij behouden blijven. Het aantal clubs per competitie zal dan wel moeten dalen naar zestien clubs, om overbelasting te voorkomen. El Mundo meldt dat de clubs er vanuit gaan dat de inkomsten tot tienmaal hoger zullen zijn dan in de Champions League het geval is.