Vitesse stunt en stelt titelfeest AZ uit

19-04-2009 00:40

Fabian Bijman
ALKMAAR

In een knotsgekke slotfase was het Alexander Büttner die de Alkmaarse titeldroom aan gort schoot door een indirecte vrije trap via het been van een AZ-speler over doelman Joey Didulica heen te schieten. Dit nadat de thuisploeg eerder in het duel nog op rozen leek te zitten. Middels topscorer Mounir El Hamdaoui hadden de Alkmaarders al vroeg in het duel een voorsprong genomen. Deze werd nog voor rust tenietgedaan door Ricky van Wolfswinkel.

Hoewel een van de directe concurrenten, FC Twente, op bezoek bij Feyenoord onderuit ging en daardoor de weg naar het landskampioenschap opende voor AZ, zijn de Alkmaarders nu afhankelijk van Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij PSV. Mochten de Amsterdammers niet tot winst komen, kan de champagne alsnog knallen in Alkmaar.

Een bekend cliché in de voetbalwereld luidt dat kampioenswedstrijden nooit uitdraaien op een wervelende voetbalshow. Daar was ook het treffen in Alkmaar zaterdagavond geen uitzondering op. AZ had het meeste balbezit, drong aan, maar kon slechts sporadisch echt gevaarlijk worden. De Arnhemmers daarentegen probeerden vanuit een gedegen organisatie met name via de counter voor gevaar te zorgen.

Voor Vitesse betekende het bezoek aan Alkmaar de derde opeenvolgende keer dat de ploeg uit Arnhem fungeerde als slachtoffer in een kampioenswedstrijd. De afgelopen twee seizoen was het PSV via Vitesse de schaal binnenhaalde, ditmaal hoopte AZ via de Arnhemmers de landstitel in het bezit te krijgen. Om het karwei op bezoek bij de Alkmaarders vooraf nog maar iets te verzwaren, moest trainer Theo Bos het in het DSB Stadion stellen zonder een fiks aantal vaste kracht.

Aanvoerder Paul Verhaegh zat evenals Claudemir een schorsing uit, verdediger Nicky Kuiper ? die overigens in de belangstelling staat van AZ ? moest het treffen missen wegens een blessure. Dit laatste gold ook voor smaakmaker Dalibor Stevanovic en de talentvolle doelman Piet Velthuizen. Tel daarbij op dat AZ, dat al 28 duels op rij in de Eredivisie niet verloor, in eigen huis dit seizoen pas vier tegentreffers hoefde te slikken en de kansen van Vitesse werden bij voorbaat al van tafel geveegd.

Nadat beide teams enigszins gewend raakten aan de Zuid-Amerikaanse sfeer in het DSB Stadion was het de thuisploeg dat het heft in handen nam. Negentien minuten was het duel oud toen Mounir El Hamdaoui zijn effectiviteit toonde. Nadat hij een steekpass van David Mendes da Silva eenvoudig op kon pikken, bleef hij oog in oog met doelman Eloy Room uiterst koel: 1-0.

Waar Alkmaar zich opmaakte voor een vervroegd kampioensfeest, dacht Vitesse daar anders over. Ook de Arnhemmers lieten zien over een aanvalslinie van formaat te beschikken. Toen een schot van oud-AZ?er Julian Jenner gekraakt werd door het been van Gill Swerts zag juist Ricky van Wolfswinkel, die in de nadrukkelijke belangstelling van AZ staat, zijn kans schoon de gelijkmaker op het scorebord te zetten: 1-1.

Ondanks de domper liet de thuisploeg zich niet van het stuk brengen. Gedecideerd trok het elftal van Van Gaal ten strijde. Kort na de gelijkmaker was het Demy de Zeeuw die dicht bij een treffer was. De deklat stond een hernieuwde voorsprong van de Alkmaarders echter in de weg. Vitesse mengde zich echter steeds meer met het spelverloop. De Arnhemmers kozen in de tweede helft brutaal de aanval en hadden, als de aanvaller het vizier op scherp hadden staan, al in een eerder stadium AZ het zwijgen op kunnen leggen.

Zes minuten voor het einde van het duel sloeg het noodlot toe voor de Alkmaarders in de vorm van Büttner. De ingevallen aanvaller, hij verving al voor rust de geblesseerd geraakte Van Wolfswinkel, zag tot zijn eigen verbazing hoe een snelgenomen vrije trap van zijn voet via een AZ-been over Didulica heen in de verre kruising zeilde: 2-1.

Het DSB-stadion, dat kort voor de rake knal van Büttner nog explodeerde van vreugde toen bekend werd dat Feyenoord een voorsprong nam tegen FC Twente, zag het met ongeloof aan. Een mengelmoes van woede en teleurstelling maakte zich meester van alles wat AZ een warm hart toedroeg.

Door de nederlaag zal AZ morgen met samengeknepen billen het duel tussen PSV en Ajax af moeten wachten. Wanneer de Amsterdammers er niet in slagen de regerend landskampioen in Eindhoven op een nederlaag te trakteren mag AZ zich, alsnog dit weekend, landskampioen noemen.