Tweede plaats Twente in het nauw na verlies in De Kuip

Tweede plaats Twente in het nauw na verlies in De Kuip

Gepubliceerd: zondag 19 april 2009 om 00:41zo 19-04-2009 om 00:41

Frans Raaijmakers
ROTTERDAM

Het was een wereld van verschil. In het eerste bedrijf leek het alsof Feyenoord met extra zandzakken aan de enkels speelde. Slap en inspiratieloos. Deze werden er gelukkig na de pauze afgeworpen, waardoor de Rotterdammers met maar beleving de strijd aangingen. Het leverde uiteindelijk nog de volle winst op. Onverdiend, dat wel. Gezien de kansenverhoudingen had FC Twente zeker recht op een punt. En misschien wel meer.

Een zeer zure nederlaag voor de uitploeg, want er steeds meer op het spel. De slotfase nadert en de punten worden steeds belangrijker. Dat is een algemeen gegeven. De waarde van dit duel hoefde vooraf dan ook niet te worden onderstreept. Daarvan was iedereen zich wel bewust, inclusief beide coaches. FC Twente-trainer Steve McClaren sprak immers over ?finales? wanneer hij zich uitliet over de vier resterende competitieduels. Leon Vlemmings gaf aan dat Feyenoord ?zich geen misstappen meer kon permitteren?.

Vooral voor de Tukkers gaat en staat alles met de resultaten in de slotfase van de competitie. Succes ligt binnen handbereik, met een tweede plaats en een halve finale in de beker. Maar al voorzichtig en euforisch de vlag uithangen is er niet bij. Zeker niet als je het programma van de equipe uit Enschede bekijkt. FC Twente gaat nog op bezoek bij de concurrenten SC Heerenveen en Ajax en mag kampioen AZ nog verwelkomen in de eigen Grolsch Veste. Eén enkele misstap kan al fatale gevolgen hebben.

Dat er veel op het spel stond, was te merken aan het voorzichtige begin. De uitploeg liet het leer in de openingsfase vooral in de verdedigende linie circuleren. Feyenoord beperkte zich tot verdedigen, maar deed dit zonder overtuiging. Zo mocht Eljero Elia al na drie minuten eenvoudig voorbij linksback Kelvin Leerdam snellen, maar zijn schuiver belandde in de handschoenen van Henk Timmer.

Na een aftastend begin kwamen de Tukkers steeds beter in de wedstrijd. FC Twente liet de bal makkelijk van voet naar voet lopen, en was veruit de betere equipe. Vooral aan de linkerkant liet Leerdam zich regelmatig makkelijk in de luren leggen. Het leverde een aantal hachelijke momenten voor het Feyenoord-doel op. Kenneth Perez zag zijn inzet via een curve op de deklat terechtkomen, terwijl Denny Landzaat een taxatiefout van Feyenoord-goalie Timmer nog net kon herstellen. Door de bal corner te koppen voorkwam de routenier een enorme kans voor Twente-verdediger Peter Wisgerhof.

Dat Feyenoord hier in de eerste helft geen noemenswaardige mogelijkheid tegenover wist te stellen, zei veel over de heerschappij van de uitploeg in de vijandelijke Kuip. Het zorgde voor een vroege wissel aan de kant van de thuisploeg. Daar haalde trainer Vlemmings Andwelé Slory naar de kant voor back Dwight Tiendalli. Leerdam, die al geel te pakken had, werd van Elia afgehaald en schoof door naar het middenveld. Nadien kon alleen Blaise N?Kufo nog echt gevaarlijk worden in het eerste bedrijf, met een vrije kopkans. De Zwitser raakte het leder echter niet goed op zijn kale kruin, waardoor deze richting miste.

Na de rust schakelde Feyenoord het broodnodige tandje bij, waardoor ook snel de eerste kans voor de roodwitten te noteren viel. Dit was ook meteen een grote mogelijkheid, die op naam kwam van Andre Bahia. De Braziliaan kopte van dichtbij echter in de handen van Twente-goalie Sander Boschker. Het schudde het publiek wakker, dat zich er meer mee ging bemoeien. Of het aan de publiekelijke furie lag of aan de extra Rotterdamse inspanningen is moeilijk aan te geven, maar Feyenoord ging wel beter voetballen.

De passie sloeg af en toe wel wat ver door, zoals bij de grove charge van Giovanni van Bronckhorst op de enkels van Perez. Het leidde tot een opstootje, waarbij beiden de gele kaart ontvingen. Een kwartier voor tijd volgde de beslissing in het inmiddels hectische onderonsje. Douglas maaide Biseswar onderuit, waarna hij zijn tweede gele prent ontving. Rood, maar nog belangrijker, een strafschop voor de Rotterdammers. Roy Makaay liet het buitenkansje niet onbenut: 1-0.

Het betekende het einde van FC Twente, dat voor de zevende opeenvolgende keer een nederlaag in de Kuip moest slikken. De krachten waren verdwenen uit de ploeg van McClaren en maakte plaats voor frustratie. Zo zag na Douglas ook Cheik Tioté in de slotfase nog de rode kaart. Daardoor loopt FC Twente wel heel veel schade op in de strijd om een voorronde-ticket in de Champions League. Ajax kan zondag langszij komen. Daarnaast zal de deuk die het vertrouwen heeft opgelopen ook tijdig moeten helen. Dinsdag wacht immers NAC Breda voor de beker.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws