Bij Vlemmings overheerst de bittere nasmaak

Bij Vlemmings overheerst de bittere nasmaak

22-05-2009 15:10

Jelmer van der Dussen
ROTTERDAM

Weliswaar was de manier waarop Feyenoord ten onder ging in de play-offs beschamend, dát de Rotterdammers deel konden uitmaken van de nacompetitie was al een prestatie op zich. Nog geen half seizoen geleden werd in Rotterdam-Zuid gevreesd voor degradatie.

Feyenoord bungelde in de staart van de Eredivisie, was een broeinest van problemen en verkeerde in een diep dal waar geen uitweg meer te vinden was. Het besluit om Gertjan Verbeek opzij te zetten kwam de club op het moment zelf op veel kritiek te staan, maar bleek uiteindelijk toch een ommekeer in de neerwaartse spiraal van de Rotterdammers.

"Op 14 januari was er een extreme situatie ontstaan bij Feyenoord", haalde interim-trainer Leon Vlemmings donderdag het ontslag van Verbeek terug. "Weinig mensen weten wat er toen allemaal heeft gespeeld. Door kranten werd zelfs geschreven dat we moesten vrezen voor degradatie."

Onder Vlemmings werd al snel duidelijk dat dat doemscenario vergeten kon worden. "We zijn er doorheen gefietst, zijn altijd naar voren blijven kijken." Voetballend zag het er nog steeds onbeholpen uit en het smeden van een team leek ook onder de voormalig assistent een langdurig proces te worden, maar de resultaten kwamen wel terug in de havenstad.

Feyenoord zette een indrukwekkende eindspurt in en verloor tijdens de laatste elf competitieduels slechts twee keer. Uit bij FC Volendam (2-1) en tijdens het competitieslot tegen Roda JC (2-3). Vlemmings: "We hebben een team gecreëerd en een enorme inhaalrace gemaakt om de play-offs te halen."

De Rotterdammers stegen in een tijdsbestek van enkele maanden een plek of negen op de ranglijst. De degradatiezone werd in een oogwenk verruild voor het linkerrijtje. Play-offvoetbal - de maximale prijs voor Feyenoord dit seizoen - werd tijdens de slotweken van de competitie behaald.

Daarin stelde het afgelopen week zeer teleur. Na het 3-2 verlies bij NAC werd Feyenoord donderdag in eigen huis met 0-4 door de Bredanaars vernederd.

Bij Vlemmings overheerst na afloop van zijn interim-periode dus toch de bittere nasmaak. "Je mag niet tevreden zijn met wat je in de play-offs hebt bereikt. We hebben een enorme inhaalrace gemaakt, maar wanneer ik op alles terugkijk overheerst toch de uitschakeling in de play-offs. Het is leuk dat je na zo'n jaar zevende wordt, maar nu baal ik vooral."