Werder rolt rode loper uit voor kampioen Wolfsburg

Werder rolt rode loper uit voor kampioen Wolfsburg

23-05-2009 19:36

Het koningskoppel Edin Dzeko-Grafite was wederom bepalend voor Wolfsburg, dat binnen een halfuur al een onoverbrugbare afstand nam. Via Misimovic, Grafite en Prödl (eigen goal) stond het al snel 3-0. Voor de pauze deed Diego, die zijn laatste duel in Bremense dienst speelde, nog wat terug voor de gasten.

Na de pauze breidde Wolfsburg zijn voorsprong verder uit via een tweede treffer van Grafite en een goal van Dzeko. Daardoor is de club van Felix Magath met 69 punten uit 34 duels de beste van Duitsland en gaat het volgend seizoen de Champions League in.



Europees voetbal
Naast VfL Wolfsburg zijn het Bayern München en VfB Stuttgart die volgend seizoen mogen aantreden in het kampioenenbal. Bayern won een onderling duel dankzij doelpunten van Mark van Bommel en Khalid Boulahrouz (eigen goal). Mario Gomez deed wat terug namens Stuttgart.

Hertha BSC had zich door de nederlaag van Stuttgart kunnen plaatsen voor Champions League voetbal, maar ging keihard onderuit bij Karlsruher SC en moet daarom genoegen nemen met een plek in de Europa League. Ook Hamburger SV plaatste zich voor die competitie. Het besloot het seizoen met een 3-2 zege op Eintracht Frankfurt. De ploeg van Martin Jol profiteerde van duur puntverlies van Borussia Dortmund, dat bij Borussia Mönchengladbach niet verder kwam dan 1-1.

Degradatie
Energie Cottbus is onderin de grote winnaar. De Oost-Duitse ploeg legde beslag op de zestiende plaats na een forse zege op Bayer Leverkusen en gaat daardoor met een ploeg uit de Tweede Bundesliga uitmaken wie er volgend jaar op het hoogste niveau mag aantreden.

Michael Lamey daalt met Arminia Bielefeld af naar het tweede Duitse niveau. Een 2-2 gelijkspel tegen Hannover 96 was niet genoeg om lijfsbehoud veilig te stellen. Datzelfde geldt voor Karlsruher SC, dat weliswaar met 4-0 won van nummer drie Hertha, maar toch zeventiende eindigt.

De uitslagen

VfL Wolfsburg-Werder Bremen 5-1
Bayern München-VfB Stuttgart 2-1
Karlsruher SC-Hertha BSC 4-0
Energie Cottbus-Leverkusen 3-0
Arminia Bielefeld-Hannover 96 2-2
Schalke 04-1899 Hoffenheim 2-3
Eintr. Frankfurt-Hamburg 2-3
1. FC Köln-VfL Bochum 1-1
Borussia M'gladbach-Borussia Dortm. 1-1