CBV pleit voor HBO-opleiding voor coaches

CBV pleit voor HBO-opleiding voor coaches

24-05-2009 11:25

De voormalig trainer van onder meer Heracles Almelo en De Graafschap komt tot dit punt door het afgelopen seizoen, waarin maar liefst negen trainers het einde van het seizoen niet haalde. Clubs en trainers moeten volgens Marsman bij zichzelf te rade gaan.

"Van Basten riep dat hij niet goed genoeg was voor Ajax, maar van de club zelf heb ik niemand zoiets horen zeggen", zegt Marsman tegenover de ochtendkrant. "Het aanstellen van een trainer is hartstikke belangrijk, maar er gaat veel te veel fout bij het werving- en selectiebeleid. Ik heb het gevoel dat clubs niet goed analyseren wat voor trainer ze precies nodig hebben."

Volgens Marsman is een zwaardere opleiding de oplossing. "Het vak is zo breed geworden, de drempel voor degenen die je dit werk laat doen moet omhoog. Verstand van voetbal hebben is niet meer genoeg. Het lijkt mij raadzaam om mensen met ambities in deze richting eerst een specifieke hbo-studie te laten volgen. Als ze die goed afronden, kun je ze verder laten studeren voor het diploma coach betaald voetbal."

Het idee van Marsman is inmiddels ook bij de KNVB bekend. "Ze zullen er binnenkort een ei over leggen. Er gaan wat dingen veranderen binnen de trainersacademie. Wat dat betreft zijn de gebeurtenissen toch nog ergens goed voor geweest, want als we van afgelopen seizoen niets leren, snappen we er met zijn allen geen zak meer van."