Roda JC na penalty's zeker van lijfsbehoud

Roda JC na penalty's zeker van lijfsbehoud

04-06-2009 01:28

Reon Boeringa
LEEUWARDEN

De Kerkradenaren dachten in de verlenging een beslissende voorsprong genomen te hebben middels een rake knal van Anouar Hadouir (1-2), maar in de slotminuut schoot Michael Jansen vanaf elf meter de gelijkmaker tegen de touwen: 2-2. Roda JC toonde zich vanaf elf meter vervolgens de betere equipe.

De Limburgse ploeg trad in het alles-of-niets-duel in Leeuwarden aan met een zwaar verzwakte formatie. Geen Marcel Meeuwis, geen Anders Oper en tot overmaat van de ramp ook geen Sekou Cissé. Harm van Veldhoven moest daarom tegen wil en dank een beroep doen op spelers die hij eigenlijk al had afgeschreven.

De selectie van Cambuur was daarentegen vrijwel compleet. Koen Brack moest passen door een schorsing en datzelfde gold voor Jeffrey de Visscher. Al zal Stanley Menzo weinig twijfels hebben gehad over hun vervangers, want Sander Fischer en Rachid el Khalifi bewezen dit seizoen hun waarde al.

Cambuur kwam eerder in de play-offs al uit geslagen positie terug tegen FC Zwolle en in Kerkrade, maar was woensdagavond de favoriet. Bij Roda hoopte men dat de geel-blauwen onder de druk zouden bezwijken en in de openingsfase leek de thuisploeg ook niet helemaal scherp. Een Limburgse inzet moest van de doellijn worden gehaald en Roda toonde zich feller dan in de eerdere confrontaties.

Na een kwartier nam Cambuur het heft in handen via een reeks corners, tot groot genoegen de 10.500 toeschouwers. Direct toonde Roda aan waarom het dit seizoen zo in de problemen is gekomen. Passes over vijf meter kwamen niet aan, het team bewees wederom zijn aanvallende impotentie en Vincent Lachambre wist de bal bij een ingooi zelfs niet over de zijlijn te krijgen.



De 1-0 van Cambuur na een dik halfuur spelen was dan ook verdiend. Sandor van der Heide zette vanaf rechts voor en El Khalifi -toch zeker niet de grootste van het stel- kon geheel vrijstaand binnenkoppen. Geen enkele Roda-verdediger was er op gekomen om de vanaf rechts naar binnengekomen flankspeler op te pakken. In de rust gingen de complimenten van de speaker uit naar de twaalfde man en het moet gezegd: in weinig Nederlandse stadions kent de fantastische sfeer van het knusse Cambuur-stadion zijn gelijke.

Logischerwijs was het Roda dat na rust de aanval zocht. De Limburgers hadden een overwicht, maar tot kansen kwam het niet of nauwelijks. Dat was aan de andere kant wel anders; Bram Castro redde één op één een zeker lijkend doelpunt en ook van de corners van de thuisclub ging veel dreiging uit.

Roda, inmiddels slechts een kwartier verwijderd van degradatie, schoof vervolgens nog meer spelers naar voren. Maar net als een paar dagen eerder in Kerkrade was het Peter van der Vlag die de gasten keer op keer in de weg zat. In de 86ste minuut troffen de gasten alsnog raak; het was Boldiszar Bodor die Van der Vlag klopte.

Cambuur, dat na het uitvallen van smaakmaker Van der Heide moeite had zijn stempel op de wedstrijd te drukken, begon vol vertrouwen aan de verlenging die de beslissing moest brengen over wie zich komend seizoen eredivisionist mag noemen. Dit vertrouwen liep al snel een deuk op.

Haoudir zag na een kleine tien minuten verlengen kans om vanaf een meter of twintig het doel van Van der Vlag onder vuur te nemen. De goalie ging gestrekt naar de hoek, maar moest toezien hoe de bal onhoudbaar in het net belandde: 1-2.

Waar iedereen dacht dat het sprookje van de Friezen nu toch echt ten einde was, kreeg het duel opnieuw een bizar gevolg. Na een ongelukkige handsbal van Laurent Delorge in de slotminuut van de verlenging
kende arbiter Braamhaar de thuisclub een strafschop toe. Michael Janssen bleef uiterst koel vanaf de stip en hield zijn ploeg in leven: 2-2.

Voor het eerst in de historie van de play-offs moest middels een strafschoppenserie een plekje in de Eredivisie afgedwongen worden. Roda JC hield in de reeks zijn zenuwen het best in bedwang. Missers van Jansen, El Khalifi en Mark de Vries leidden de nederlaag van de thuisploeg in.