Engelaar gaat bij PSV niet op zoek naar eerherstel

Engelaar gaat bij PSV niet op zoek naar eerherstel

23-06-2009 16:44

Jelmer van der Dussen
EINDHOVEN

Engelaar komt over van Schalke 04 en tekent een contract tot medio 2013 in Eindhoven. "Ik ken PSV en weet dat het altijd een grote club is geweest", zegt de Rotterdammer. "Elke Nederlander zou hier willen spelen. Ik heb er wel even over moeten nadenken, maar nadat ik alle plusjes en minnetjes had afgestreept, besloot ik voor PSV te kiezen. Dit is op het moment de beste keuze."

Voor Engelaar betekent zijn komst naar PSV een vervroegde terugkeer naar Nederland. De middenvelder trok afgelopen zomer in het kielzog van Rutten naar Schalke 04, maar kroop in Gelsenkirchen nooit helemaal uit zijn schulp. Zijn 'sobere' spel kwam de international op een kritiekgolf in de Duitse media te staan.

"Ik heb geen goed jaar gehad bij Schalke", erkent Engelaar. "De paar blessures die ik vorig seizoen heb gehad, hielpen mij ook niet. Maar ik denk niet dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt. Op dat moment voelde het goed. En waarom dingen anders lopen dan je in eerste instantie verwacht, hebben met zoveel factoren te maken."

Nadat Rutten aan het einde van het seizoen bij Schalke 04 vertrok kwam ook de positie van Engelaar in gevaar. Zonder de man die vrijwel het gehele jaar de hand boven zijn hoofd hield, kon hij op weinig krediet meer rekenen in Duitsland. Meerdere opties dienden zich voor hem aan om een nieuwe impuls aan zijn carrière te geven. Panathinaikos dacht de beste papieren te hebben.

De Griekse club, waar Henk ten Cate de scepter zwaait, had al een akkoord bereikt met Schalke 04 en trachtte Engelaar met een grote zak geld te lokken. "Ik kon in Griekenland meer verdienen, het leven schijnt daar geweldig te zijn en ze spelen in de voorronde van de Champions League. Toch speelde ik liever niet in de Griekse competitie. Ik weet er gewoon te weinig van af."

Engelaar koos uiteindelijk voor zekerheid. Bij het voor hem bekende PSV en onder zijn vertrouwde trainer Rutten hoopt hij weer een kans te maken op een uitverkiezing voor het Nederlands elftal. "Bij PSV ben ik niet op zoek naar eerherstel. Ik heb ook niet het gevoel dat ik veel eer ben verloren. Ik wil heel graag naar het WK en als ik hier speel heb ik daar een grotere kans op. Ik heb lang niet bij Oranje gezeten, maar er kan nog zoveel veranderen. Ik moet gewoon zorgen dat ik samen met PSV ga presteren."