Groep A: Ajax geeft zege onnodig uit handen

02-10-2009 00:56

Jelmer van der Dussen
BRUSSEL

Ajax leek na de treffer van Dennis Rommedahl in de 72ste minuut op rozen te zitten, maar kreeg tegen tien Belgen vlak voor tijd alsnog de deksel op de neus. Invaller Jonathan Legear schoot van dichtbij in het dak van het doel en deelde Ajax daarmee een nieuwe klap uit.

Na de teleurstellende puntendeling tegen FC Timisoara schiet de ploeg van trainer Martin Jol wederom niets op met een gelijkspel. Ajax had de koppositie in Groep A voor het grijpen, maar moet voorlopig met een derde plaats genoegen nemen achter Anderlecht en Dinamo Zagreb. De druk op de komende tweestrijd tegen Dinamo Zagreb wordt zodoende nog meer opgevoerd.

Voor het Amsterdamse centrale verdedigingsduo Toby Alderweireld en Jan Vertonghen gold na vijf clean sheats tegen relatief eenvoudige Eredivisie-opponenten donderdag de eerste zware test. De twee Belgen vochten felle duels uit met de robuuste Romelu Lukaku, die ondanks zijn zestien jaar de indruk wekte een afgetrainde midden-twintiger te zijn. Rust aan de bal was de jongeling nog vreemd, maar dreiging veroorzaakte hij met regelmaat. Eén keer was de Belgische spits - die in competitieverband al drie keer scoorden - dichtbij een treffer, Maarten Stekelenburg handelde echter goed in de één-tegen-één-situatie.

Ajax begon de wedstrijd in het Constant Vanden Stock-stadion in Brussel dominant en dirigeerde de eerste twintig minuten van de wedstrijd. Twee keer kregen de bezoekers uit Amsterdam een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar beide keren hielp Luis Suárez een uitstekende kans om zeep. Eerst kopte hij in vrijstaande positie recht in de handen van Olivio Proto, vervolgens miste hij uit de rebound na een schot van Demy de Zeeuw. Een Suárez in goede doen had de mogelijkheden zonder twijfel tot doelpunt gepromoveerd, maar de Uruguayaan maakte donderdag een wat ongecontroleerde indruk.

Ook zijn aanvalspartner Marko Pantelic had moeite een positieve stempel op het duel te drukken. De Serviër werd door trainer Martin Jol voor het eerst dit seizoen beloond met een basisplaats, maar kon zijn waarde nog niet aanstippen. Desondanks stichtte Ajax in het eerste bedrijf voldoende gevaar dankzij de ingevingen van De Zeeuw. De middenvelder was zeker voor rust de man die offensief de openingen zag en nam zelf met schoten uit de tweede lijn het doel van Anderlecht onder vuur.

Na de eerste fase moest Ajax de regie deels aan de thuisploeg overdragen, maar in de problemen kwamen de Nederlandse hoofdstedelingen nauwelijks. Pressie konden de bezoekers echter ook nauwelijks geven. Door het uit vorm verkerende koppel Pantelic-Suárez waren dreigende momenten voor het doel van Anderlecht spaarzaam.

Ajax maakte na rust wel de meeste aanspraak op de zege. Anderlecht zakte naarmate de wedstrijd vorderde terug in zijn stellingen en leek met een punt genoegen te nemen. Het wisselen van spits Matias Suárez voor middenvelder Jonathan Legear tekenden de ambities van de thuisploeg, die na de zege op Dinamo Zagreb geen noodzaak zagen een puntendeling op het spel te zetten.

Die negatieve speelwijze kwam Anderlecht in de 72ste minuut duur te staan. De eerste uitgespeelde kans van de tweede helft werd direct benut door invaller Dennis Rommedahl, die achter de rug van oud-Ajacied Jelle van Dame opdook en de voorzet van de - toch belangrijke - Suárez van dichtbij binnen tikte: 0-1.

Ajax leek vervolgens weinig meer te duchten te hebben van Anderlecht, zeker nadat Van Damme na een duw tegen De Zeeuw met een rode kaart het veld moest ruimen. Maar in plaats van het overtal om te zetten in een beslissende treffer, werd Ajax met de rug tegen de muur gezet door Anderlecht en moest het acht minuten voor tijd onnodig de gelijkmaker incasseren toen Legear van dichtbij doel trof: 1-1. Ook na de treffer van de thuisploeg was Ajax niet bij machte de tien Anderlechters pijn te doen.