Nummer zeventien degradeert bij faillissement RKC

Nummer zeventien degradeert bij faillissement RKC

27-10-2009 17:04

Dat heeft de KNVB dinsdag laten weten. In de reglementen van de voetbalbond staat dat naast de rechtstreekse degradant de onderste twee clubs play-offs spelen, ongeacht het aantal clubs dat in de Eredivisie actief is.

RKC staat op de rand van een faillissement nu het voortbestaan afhangt van de gemeente Waalwijk. Een faillissement betekent dat de club direct uit de eredivisie verdwijnt. De clubs die dit seizoen tegen RKC speelden, raken drie punten kwijt met uitzondering van Roda JC dat als enige verloor van de Waalwijkers (4-1).

De maatregel betekent dat er mogelijk vier clubs promoveren vanuit de Jupiler League. Naast RKC kunnen drie clubs degraderen uit de Eredivisie en het bestuur betaald voetbal van de KNVB zal waarschijnlijk besluiten dat de eredivisie komend seizoen weer moet bestaan uit achttien clubs.

De kampioen van de eerste divisie promoveert rechtstreeks. Acht clubs uit de Jupiler League strijden met twee ploegen uit de eredivisie om de resterende drie plekken in de belangrijkste competitie van Nederland. In de derde ronde van deze play-offs worden twee wedstrijden gespeeld om promotie.

Beide winnaars verzekeren zich van een plaats in de Eredivisie. De verliezers van beide duels spelen dan in een 'best of three' tegen elkaar om het laatste deelnamebewijs voor de Eredivisie. Deze extra play-off zal na een eventueel faillissement van RKC door het bestuur betaald voetbal bekrachtigd moeten worden.