Groep D: Defensief falen wordt Heerenveen fataal

05-11-2009 21:52

Reon Boeringa
HEERENVEEN

Heerenveen lijkt in nationaal opzicht de weg naar boven te hebben gevonden na een prima zege op ADO Den Haag. In de rug gesteund door die prestatie opende de blauw-witten aanvallend. Dat resulteerde al na drie minuten in de openingstreffer. Een corner van Hernán Losada werd binnengekopt door Michal Papadopulos.

De thuisploeg ging vervolgens op zoek naar de tweede treffer, maar door een fout in de Friese verdediging was het Hertha dat scoorde. Michel Breuer verzuimde de bal simpel op te ruimen, waarna Artur Wichniarek de bal onderschepte en Valeri Domochiyvski bediende.

De tegenslag leek Heerenveen op te breken, want het goede spel uit de openingsfase verdween. Net op het moment dat Hertha sterker begon te worden en na een nieuwe defensiefout van de Friezen een grote kans kreeg via Maximilian Nicu sloeg Heerenveen terug.

Oussama Assaidi brak op links door en gaf met een afgemeten krul voor op Papadopulos, die zich in de lucht wederom heer en meester toonde en oud ADO-keeper Jaroslav Drobny verschalkte. Het was alweer de vierde goal in twee duels voor de in topvorm verkerende Tsjech.

Na de rust viel Heerenveen in herhaling. Opnieuw werd de voorsprong weggegeven na een verdedigende slordigheid. Ditmaal was het Losada die knullig in de fout ging. Wichniarek en Domochiyvski combineerden zich vervolgens naar de gelijkmaker.

Heerenveen bleef vervolgens schutteren achterin en mocht de paal dankbaar zijn dat Hertha niet kort na de 2-2 al op voorsprong kwam. De ploeg van Jan de Jonge deed iets terug via Roy Beerens, die voorlangs schoot, maar het was duidelijk Hertha dat in de tweede helft de klok sloeg.

Het defensieve blunderen leverde Heerenveen uiteindelijk een verdiende nederlaag op. In de blessuretijd kon Wichniarek geheel vrij inschieten, nadat Hertha van Gerry Koning vanaf rechts onbedreigd mocht voorzetten. Daardoor doen de Friezen erg slechte zaken in de Europa League. Het ziek concurrent Hertha langszij komen en staat derde.